Beginpunt

Argonauten

ledenlijst | leiding | programma's | kampen | plaatjes | website

Samenvatting:

Argonauten
Organisatie(s): NPV (Land)
Van 1944-09-23 tot heden
Deze groep bestaat nog steeds
Daskleur: blauw/wit

Vergroot
Er is 1 das bekend

Korte Geschiedenis:

Bronvermelding: Meys, pag. 42. | lees meer in Vincent Meys (1979)

Groep Toen in de zomer van 1944 de geallieerden oprukten en de oorlog ten einde leek werd op 25 september dat jaar bij G. Hommes thuis aan de Eikbosserweg besloten tot de oprichting, zij het nog wel illegaal, van een padvindersgroep om meteen weer paraat te zijn. Het was Hommes, die voor de oorlog ook al actief was geweest in de padvinderij, hij was o.a. één van de bouwers van de eerste blokhut op het Beukenwoud, was de stuwende kracht achter de oprichting die overigens vanuit de VPJC (Vrijzinnig Protestante Jeugd Centrale) plaatsvond en waar Hommes dan ook leider van was en waar onder het mom van een 'kerkelijke club' padvinders-achtige dingen konden en werden gedaan.

De eerste werkelijke bijeenkomst vond half oktober plaats bij Hommes thuis met ook zijn twee zoons, die voor de oorlog welp waren geweest, als lid.

Direct na de oorlog in mei 1945 werd iedereen officieel door Hommes geïnstalleerd.

Eén van zijn zoons die op het gymnasium zat droeg de naam Argonauten aan. Deze naam, ontleend aan de Griekse mythologie, herinnert aan het verhaal waarin de helden strijden voor het Gulden Vlies als teken van onschendbaarheid en onvergankelijkheid en moet tevens een voorbeeld zijn voor de (aankomende) padvinders.

De kleuren van de das, korenblauw met een witte rand, zijn die van de Griekse vlag.

Troep opgericht op 25 september 1944, de horde op 1 juli 1945 en de stam op 18 januari 1946.

Wegens de grote toevloed van leden na de WO II, tot ver in de 100, bestonden er tot in 1948 een Argonauten I en II die beiden een eigen horde en een eigen troep hadden, de één een junioren- en de ander een seniorentroep, maar samen één 'overkoepelende' stam; de Jason-stam, genoemd naar één der Argonauten. Hierna begon een achteruitgang die duurde tot in januari/februari 1950 toen er nog maar 6 padvinders waren en de horde uit maar een welp of 18 bestond en bovendien het troephuis afgebroken moest worden.

Het troephuis stond oorspronkelijk aan de Soestdijkerstraatweg bij de spoorweg overgang (zie schets). In 1950 moest deze echter gesloopt worden en werd naar iets anders gezocht en gevonden in een terrein aan het eind van de Eikbosserweg dat van de gemeente kon worden gehuurd en de bouw van een nieuw onderkomen kon worden begonnen. Zo bestond een lange tijd het troepprogramma uit het stenen 'kloppen' zodat ze weer voor de fundamenten van het nieuwe gebouw gebruikt konden worden. Toch kwamen er in die tijd nog nieuwe leden bij.

Om wat geld bij elkaar te brengen werden er toen veel acties opgezet waaronder muziek- en filmavonden, oliebollen acties etc.

Toen die tijd weer wat voorbij was in 1955 besloot men om nu eens iets te organiseren dat geen geld hoefde op te brengen maar er was om anderen plezier te geven en de padvinders eens zelf wat helemaal te laten doen van een tocht maken tot en met het bemannen van de posten en dat leidde tot de bekende Argonauten wandeltochten die later de grootste inkomstenbron bleek te worden. Deze jaarlijks gehouden tochten, met heden het 25 jarig jubileum al achter de rug, mocht zich in de bloeiperiode verheugen op tegen de 1500 verkenners van overal uit het land.

De Jasonstam die in 1946 door J. van Dullemen werd opgericht heeft tot ±1950 voortbestaan?opgeheven wegens ledengebrek?en is weer herrezen in 1959 maar ging helaas in 1975 weer ter ziele.

De stam bouwde hun onderkomen tegen het huidige groepshuis aan wat plechtig door DC Huis in 't Veld werd geopend.

De stam mocht zich er op beroemen de eerste in het district te zijn die ook meisjes in haar gelederen had iets wat voor die tijd toch wel heel vooruitstrevend was.

In 1959 werden plannen gesmeed voor het houden van een 'Grieks jaar' om hij het 15-jarig jubileum toch iets te laten zien van de achtergronden van haar naam. Dit jaar werd overigens voornamelijk in 1960 gevierd met onder meer Griekse markten exposities en als topper de reis van de stam naar Griekenland waar zij een deel van de roemruchte Argonautentocht navoeren. Onder leiding van oubaas Muller werd deze tocht met het schip 'Argo' door het prachtige Hellas gevolgd wat prima ging en waarbij ze vaak ook de gastvrijheid van de bevolking genoten. Later gaven zij ook nog een boek hierover uit iets wat ze ook deden na de volgende tocht in 1962: de tocht van Theseus.

In de navolgende jaren verlieten ze het water en reisden in 1965 en 1969 de gehele Alexandertocht na respectievelijk tot aan Teheran en van Teheran tot aan de Indus met een autobus.

In de jaren 1972 en 1975 liepen er fusie-besprekingen tussen de Argonauten en de Zuiderkruis en het plan was om de nieuwe groep 'uit te rusten' met 4 hordes, 1 land- en 1 zeetroep en 1 stam. Daar er samen slechts drie hordes waren (de Argonauten 2 en de Zuiderkruis 1) besloot men een 4e op te richten vanuit de nieuwe wijk Kerkelanden wat na een feest en reclame-campagne inderdaad lukte. Deze horde werd de Sionie horde die nu vlak bij de Argonauten huist maar bij de Zuiderkruis hoort naar wie zij ging toen de fusie niet verwezenlijkt werd.

De groep die zich nog in een redelijk aantal leden mag verheugen hield in 1978 voor de 25 maar ook laatste keer de bekende Argonauten wandeltocht.

Aanvullende gegevens:

Geen aanvullende informatie beschikbaar. Weet U meer over de geschiedenis van deze groep te vertellen laat het ons dan even weten, dan zorgen wij ervoor dat het op deze bladzijde komt.

Locatie:

Dit is een nieuw idee voor Oudbruin ... een locatielijst! Mogelijk kunnen oudleden helpen om de locatie van troephuizen, hordeholen, kampeerterreinen etc. in kaart te brengen zodat we voor elke groep een paar landkaartspeltjes kunnen plaatsen met een korte beschrijving.

Opmerking: Het kaartje beneden is nu donker en heeft een waarschuwing. Dit is het werk van Google die velen jaren de kaartjes vrij beschikbaar heeft gemaakt. Maar sinds mei 2018 brengt Google het gebruik van de Map API (een code die de kaartjes mogelijk maakt) in rekening. Dat gaan we dus niet betalen. De kaartjes werken nog wel, maar het ziet er zo minder aantrekkelijk uit, daarvoor onze verontschuldiging.

zegt het voort ...

snuffelmotor

OPROEP: Heeft U nog oude padvind(st)ers foto's in een album of fotodoos? Deel ze dan met andere oudleden. Contact Oudbruin over hoe en wat!

Er zijn 13 bezoekers online.

twiets

De tekst en afbeeldingen op deze website zijn het intellectuele eigendom van www.oudbruin.org behalve waar anders aangegeven of waar het verband dit duidelijk maakt (bijv. YouTube™ videos of material in het publiek domein). Waar mogelijk geven we een bronvermelding.
© www.oudbruin.org 2002-2021 (WH)
© design: Studio Karel
Browsers
Deze website werkt het best met:
Google Chrome™, Mozilla Firefox
Apple Safari™, Opera
Microsoft Internet Explorer™, vooral oudere versies, geven nog wel eens problemen met het juist formateren van de inhoud op deze website.
Gebruik altijd de laaste browser versie
en installeer anti-virus software
.
Omhoog