Beginpunt

Arrowe, Bussum

ledenlijst | leiding | programma's | kampen | plaatjes | website

Samenvatting:

Arrowe, Bussum
Organisatie(s): NPV (Land)
Van 1930 tot heden
Deze groep bestaat nog steeds
Daskleur: Bruin

Er zijn nog geen das-plaatjes

Korte Geschiedenis:

Groep Begin 30-er is de Arrowegroep ontstaan uit de Ericagroep (opgericht op 15 februari 1920) in Bussum.

Aanvullende gegevens:

De Arrowegroep heeft haar onderkomen aan het eind van de Meerweg in Bussum. Dit is niet altijd zo geweest, in de beginjaren van de groep werden er opkomsten op diverse plaatsen (Huizen in "Het Spiegel") in Bussum gehouden. Na verloop van tijd, en heel wat omzwervingen door Bussum, werd er besloten een clubhuis te gaan bouwen aan eind van de Meerweg. Dit eerste Arrowe-clubhuis was geheel van hout en stond op dezelfde plaats als waar het huidige clubhuis staat.

In de oorlogsjaren (1940-1945) werden door de bezetter alle Scouting-opkomsten verboden omdat ze een bron van verzet zouden zijn. In de dagen na Dolle Dinsdag werd als straf door de NSB-jeugd het houten clubgebouw afgebroken om er na de oorlog een groot NSB-jeugd gebouw van te maken.

In Naarden stond gedurende de oorlog een energiecentrale. Om deze centrale te beschermen tegen bomaanvallen van de geallieerden werd om de centrale een scherfmuur gebouwd. Toen de oorlog was afgelopen was deze muur niet meer nodig en werd hij afgebroken. Een lid van de Arrowe-groep wist de stenen van de scherfmuur te bemachtigen en op te slaan op een terrein vlak bij de Meerweg.

Voordat er gebouwd kon gaan worden moest eerst een clubhuis ontworpen worden. Er werd besloten een clubhuis te bouwen met 4 speltak-lokalen, een grote activiteitenzaal en keuken/sanitair op de begane grond. Verder moesten er boven de lokalen twee grote zolders komen voor de opslag van het materiaal.

De bouw van het nieuwe onderkomen begon met het verslepen van de stenen van de tijdelijke opslag naar het Arrowe-terrein. Dit gebeurde met behulp van paard en wagen omdat er nog niet zo veel vrachtwagens waren. Om de bouw niet te duur uit te laten vallen werden de stenen door de Arrowe-leden zelf alvast op de goed plaats neergelegd zodat de metselaars sneller zouden kunnen werken. (Bron: www.arrowe.nl/)

Locatie:

Dit is een nieuw idee voor Oudbruin ... een locatielijst! Mogelijk kunnen oudleden helpen om de locatie van troephuizen, hordeholen, kampeerterreinen etc. in kaart te brengen zodat we voor elke groep een paar landkaartspeltjes kunnen plaatsen met een korte beschrijving.

Opmerking: Het kaartje beneden is nu donker en heeft een waarschuwing. Dit is het werk van Google die velen jaren de kaartjes vrij beschikbaar heeft gemaakt. Maar sinds mei 2018 brengt Google het gebruik van de Map API (een code die de kaartjes mogelijk maakt) in rekening. Dat gaan we dus niet betalen. De kaartjes werken nog wel, maar het ziet er zo minder aantrekkelijk uit, daarvoor onze verontschuldiging.

zegt het voort ...

snuffelmotor

OPROEP: Heeft U nog oude padvind(st)ers foto's in een album of fotodoos? Deel ze dan met andere oudleden. Contact Oudbruin over hoe en wat!

Er zijn 13 bezoekers online.

twiets

De tekst en afbeeldingen op deze website zijn het intellectuele eigendom van www.oudbruin.org behalve waar anders aangegeven of waar het verband dit duidelijk maakt (bijv. YouTube™ videos of material in het publiek domein). Waar mogelijk geven we een bronvermelding.
© www.oudbruin.org 2002-2021 (WH)
© design: Studio Karel
Browsers
Deze website werkt het best met:
Google Chrome™, Mozilla Firefox
Apple Safari™, Opera
Microsoft Internet Explorer™, vooral oudere versies, geven nog wel eens problemen met het juist formateren van de inhoud op deze website.
Gebruik altijd de laaste browser versie
en installeer anti-virus software
.
Omhoog