Beginpunt

Dag Hammarskj÷ld

ledenlijst | leiding | programma's | kampen | plaatjes

Samenvatting:

Dag Hammarskj÷ld
Organisatie(s): NPV (Land)
Van 1961-10-28 tot 20XX
Deze groep bestaat nog steeds
Daskleur: blauw/geel

Vergroot
Er is 1 das bekend

Korte Geschiedenis:

Bronvermelding: Meys, pag. 74. | lees meer in Vincent Meys (1979)

Groep Opgericht 28 oktober 1961.

In de tijd dat de groep werd opgericht en er dus ook een naam bedacht moest worden verscheen er in de kranten met grote koppen in de krant dat de bekende Dag Hammarskj÷ld, secretaris generaal van de VN, omgekomen was toen zijn vliegtuig neerstortte.

Citaat uit het districtsmededelingenblad:

De nieuwe groep die onlangs o.l.v. hopman Burger gestart is in 's Graveland/Kortenhoef heeft de naam gekregen van de omgekomen Secretaris-generaal van de VN, Dag Hammarskj÷ld, Een naam met veel verplichtingen. Aan hopman Burger de taak om, zoals Hammerskj÷ld het in het groot verband deed nl. de bevordering van de vriendschap en goede verhoudingen tussen de volkeren, ditzelfde toe te passen bij de vorming van de jongens in deze nieuwe groep. Een moeilijke maar zinvolle taak. (districtsmededelingenblad 29 november 1961)

De halsdoek is zo gekozen n.a.v. de kleuren van de Zweedse vlag; korenblauw met een gele rand.

Toen in het nieuwe seizoen er bij de Pieter Maritzgroep 7 welpen, afkomstig uit Kortenhoef, naar de verkenners zouden overgaan kwam C. v.d. Baan, akela aldaar, met het idee op de proppen om in Kortenhoef een groep te starten. Nadat dhr. Burger bereid werd gevonden om de taak als hopman op zich te nemen werd op eerder genoemde datum de troep opgericht.

Bijna een jaar later (6 oktober 1962) start ook een horde o.l.v. akela C. v.d. Baan.

Op 10 maart 1962 vond de officiŰle installatie van Dag Hammarskj÷ld d.i. de hopman en 9 verkenners plaats in hun tijdelijk onderdak; het oefenlokaal van de Kortenhoefse muziek-vereniging 'Amicitia'. Overigens hebben ze ook nog tijdelijk op de deel van een boerderij aan de Emmaweg gezeten tot in 1963 of 1964 een troep in Amsterdam haar troephuis verkocht, door de Dag Hammarskj÷ld werd opgekocht, afgebroken en heropgebouwd op een stukje grasland op de oude belt aan de Kortenhoefse dijk tegen de 'plassen' aan dat zij van de gemeente had gekregen.

De groep heeft in die tijd nooit een stam gehad, de oudere verkenners werden staf of hadden geen tijd meer en bleef op de gebruikelijke fancy-fairs na uit de publiciteit. De groep draaide zo bijna 10 jaar door tot de horde was al gestopt, de leiding van de troep het wegens tijdgebrek ook niet meer kon bolwerken en zodoende de groep echt op sterven na dood was er liepen nog maar een stuk of 5 jongens rond, zonder leiding, die alleen de beschikking hadden over het huidige materiaalhok.

In april 1971 echter kreeg schipper A. Post, van de buurgroep St. MichaŰl (in 1967/1968 ernaast gekomen) toestemming om, zoals hij wilde, met zijn seniorenploeg te proberen de Dag Hammarskj÷ld herop te bouwen maar dan als zeeverkennersgroep.

Samen met de oud- Dag Hammarskj÷ld verkenners werd die zomer nog een landverkenners zomerkamp gehouden maar daarna werd het een echte watergroep met als spectaculaire hoogtepunten de diverse IJsselmeer-trektochten tot aan de afsluitdijk toe en uiteindelijk met de Wilde Vaart afdeling zoals dat ondertussen heette een trektocht naar de ongerepte natuur in Zweden, het geboorteland van Dag Hammarskj÷ld.

In die periode zat de rest ook niet stil want van het een komt het ander en zo groeide de groep gestaag; een juniorentroep werd opgericht een horde volgde en zelfs nog een tweede juniorentroep volgde zodat het ledenaantal met sprongen vooruitging. Toch werd er nog nog een grote leden-win-actie ondernomen in 1976 en veranderde de jongensclub in een gemengde groep want naast watergidsen kwamen er ook kabouters en nu in 1979 telt de groep meer dan 150 leden.

Het overgekochte troephuis werd in al die jaren herhaaldelijk vergroot, afgebroken en ruimer en degelijker herbouwd een botenloods, senioren-, en een wilde vaart hok verrees, steigers werden gebouwd hijskranen dankbaar aanvaard en geleidelijk breidde ook de vloot zich uit. Werd het eerste kamp nog met geleende boten gehouden nu liggen er zes lelievletten voor de deur. De welpen en kabouters kregen een geheel apart hol, een oud schoolgebouw die weer wat dichter bij Kortenhoef werd neergepoot.

Aanvullende gegevens:

Geen aanvullende informatie beschikbaar. Weet U meer over de geschiedenis van deze groep te vertellen laat het ons dan even weten, dan zorgen wij ervoor dat het op deze bladzijde komt.

Locatie:

Dit is een nieuw idee voor Oudbruin ... een locatielijst! Mogelijk kunnen oudleden helpen om de locatie van troephuizen, hordeholen, kampeerterreinen etc. in kaart te brengen zodat we voor elke groep een paar landkaartspeltjes kunnen plaatsen met een korte beschrijving.

Opmerking: Het kaartje beneden is nu donker en heeft een waarschuwing. Dit is het werk van Google die velen jaren de kaartjes vrij beschikbaar heeft gemaakt. Maar sinds mei 2018 brengt Google het gebruik van de Map API (een code die de kaartjes mogelijk maakt) in rekening. Dat gaan we dus niet betalen. De kaartjes werken nog wel, maar het ziet er zo minder aantrekkelijk uit, daarvoor onze verontschuldiging.

zegt het voort ...

snuffelmotor

OPROEP: Heeft U nog oude padvind(st)ers foto's in een album of fotodoos? Deel ze dan met andere oudleden. Contact Oudbruin over hoe en wat!

Er zijn 7 bezoekers online.

twiets

De tekst en afbeeldingen op deze website zijn het intellectuele eigendom van www.oudbruin.org behalve waar anders aangegeven of waar het verband dit duidelijk maakt (bijv. YouTube™ videos of material in het publiek domein). Waar mogelijk geven we een bronvermelding.
© www.oudbruin.org 2002-2021 (WH)
© design: Studio Karel
Browsers
Deze website werkt het best met:
Google Chrome™, Mozilla Firefox
Apple Safari™, Opera
Microsoft Internet Explorer™, vooral oudere versies, geven nog wel eens problemen met het juist formateren van de inhoud op deze website.
Gebruik altijd de laaste browser versie
en installeer anti-virus software
.
Omhoog