Beginpunt

Fröken Parm

ledenlijst | leiding | programma's | kampen | plaatjes

Samenvatting:

Fröken Parm
Organisatie(s): NPG (Land/Zee)
Van 1946 tot 1985?
Deze groep bestaat niet meer
Daskleur: bruin/bronsgeel

Vergroot
Er is 1 das bekend

Korte Geschiedenis:

Bronvermelding: Meys, pag. 70. | lees meer in Vincent Meys (1979)

Groep Al van in de oorlog bestaand als Driehoeksmeisjes werd de Fröken Parm begin 1946 voor het NPG opgericht en daarmee de eerste zgn. B-groep, een groep open voor leden van bepaalde gezindten, hier op protestant christelijke basis. In 1970 toen de Kiowa overging naar het water en de Fröken Parm als enigste landgroep overbleef, werd zij een volledig open, een zgn. A-groep, groep.

Fröken Parm (fröken = meisje, mej.) was na de oorlog de her-oprichtster van de padvindsters in Noorwegen en bovendien bezette zij tal van hoge functies in het land.

De das-kleuren werd zo gekozen wegens de goede combinatiemogelijkheden met de verschillende kleuren blouses. Overigens dateert deze bruindas met brons-gele rand pas van de komst van SN.

De, grote, groep zat eerst in het doktershuis aan de Vaartweg hoek Torenlaan maar werd na de afbraak van het pand, waar ook de Kiowa in zat, verspreid over vele Hilversumse kerken.

De Betlehem-kerk herbergde het uit 1945 stammende Maria Christina-vendel en de oudste kring, de Zwavelkopjes.

'Over het spoor' was er wel al een kring maar een vendel oprichten lukte niet, daarom werd het Maria Christina vendel overgeplaatst om zo toch maar een begin te maken. Als vervanging werd in de Betlehem kerk het Moenda-vendel opgericht, dit was omstreeks 1955.

In dat zelfde jaar, in 1955, werd in de Diependaalse kerk een derde kring opgericht, de Vuurzwammen. Twee jaar later werd daar ook een nieuw vendel, het Fauna-vendel, opgericht.

In de Maranatha kerk huisden ondertussen nog de tweede kring, de Roodmutsjes en het eerder genoemde Maria Christina vendel. Dit vendel verwaterde echter na enige tijd en werd opgeheven evenals wat later de kring.

Naast genoemde vendels bestond er in 1946 het Adjuno-vendel. Dit werd in 1948 het nieuw gevormde Jil Kijne-, een senioren-vendel dat als zodanig tot ca. 1971 bestond alvorens opgeheven te worden.

Van 1976 tot 1978 werd een zelfde vendel, het Orion-vendel, opgericht. Daarna gingen de senioren, sherpa's heten die nu, naar de Hilversumse Zwervers, een gezamenlijke afdeling van zo'n vijf groepen.

Ook heeft nog, waarschijnlijk alleen in 1946, de Polariastam bestaan. Later gingen de meeste pioniersters of naar de leiding of, vanaf de 60er jaren, naar de Imhlala Panzi stam, de districtsstam.

Al met al waren met de ingebruikname van het nieuwe clubhuis aan de Neuweg, achter de Taddel, in 1967, nog de volgende vendels en kringen aanwezig: De Zwavelkopjes, de huidige middagkring; De Vuur zwammen, later de Elfenbankjes genoemd, de huidige ochtendkring; Het Moenda vendel, wat nog steeds bestaat; Het Jil Kijne vendel, dat omsteeks 1971 opgeheven werd.

Omsteeks 1971 werd (in plaats van het Jil Kijne-vendel) het Fauna-vendel her-opgericht, het huidige ochtendvendel.

Op het ogenblik huist de zoals altijd bloeiende groep nog steeds aan de Neuweg in het zelfde gebouw maar dan wel enige jaren geleden met man en macht opgeknapt.

Aanvullende gegevens:

Geen aanvullende informatie beschikbaar. Weet U meer over de geschiedenis van deze groep te vertellen laat het ons dan even weten, dan zorgen wij ervoor dat het op deze bladzijde komt.

Locatie:

Dit is een nieuw idee voor Oudbruin ... een locatielijst! Mogelijk kunnen oudleden helpen om de locatie van troephuizen, hordeholen, kampeerterreinen etc. in kaart te brengen zodat we voor elke groep een paar landkaartspeltjes kunnen plaatsen met een korte beschrijving.

Opmerking: Het kaartje beneden is nu donker en heeft een waarschuwing. Dit is het werk van Google die velen jaren de kaartjes vrij beschikbaar heeft gemaakt. Maar sinds mei 2018 brengt Google het gebruik van de Map API (een code die de kaartjes mogelijk maakt) in rekening. Dat gaan we dus niet betalen. De kaartjes werken nog wel, maar het ziet er zo minder aantrekkelijk uit, daarvoor onze verontschuldiging.

zegt het voort ...

snuffelmotor

OPROEP: Heeft U nog oude padvind(st)ers foto's in een album of fotodoos? Deel ze dan met andere oudleden. Contact Oudbruin over hoe en wat!

Er zijn 17 bezoekers online.

twiets

De tekst en afbeeldingen op deze website zijn het intellectuele eigendom van www.oudbruin.org behalve waar anders aangegeven of waar het verband dit duidelijk maakt (bijv. YouTube™ videos of material in het publiek domein). Waar mogelijk geven we een bronvermelding.
© www.oudbruin.org 2002-2021 (WH)
© design: Studio Karel
Browsers
Deze website werkt het best met:
Google Chrome™, Mozilla Firefox
Apple Safari™, Opera
Microsoft Internet Explorer™, vooral oudere versies, geven nog wel eens problemen met het juist formateren van de inhoud op deze website.
Gebruik altijd de laaste browser versie
en installeer anti-virus software
.
Omhoog