Beginpunt

Generaal Winkelman

ledenlijst | leiding | programma's | kampen | plaatjes

Samenvatting:

Generaal Winkelman
Organisatie(s): NPV (Land)
Van 1945-06 tot 19XX
Deze groep bestaat niet meer
Daskleur: ruit: Balmoral + 'Tembo'

Vergroot
Er zijn 3 dassen bekend

Korte Geschiedenis:

Bronvermelding: Meys, pag. 45. | lees meer in Vincent Meys (1979)

Groep De groep als zodanig is opgericht in het najaar van 1945 en wel: De stam opgericht in juni 1945, de troep in juli 1945 en de horde op 15 september of 1 november 1945.

Over de naamkeuze het volgende citaat:

?...zoo genoemd in hoofdzaak als heenwijzing naar een eervolle houding onder uiterst zware omstandigheden en groote verantwoordelijkheid.?

Op 2 december 1946 was er nog geen definitieve halsdoek-keus gemaakt, mede door de textiel schaarste, en werd zolang de oude Hilfertheemdas (schotse ruit) gebruikt.

Hierna werden, in chronologische volgorde, nog een egaal oranje, een oranje met embleem (witte olifant op een groene rechthoek) en uiteindelijk weer een Schotse ruit (blauw) met het zelfde embleem op de punt (ruit: Balmoral).

De groep splitste in 1945 van de Hilfertheem af doordat deze te groot was geworden door de geweldige leden toeloop na de oorlog. De VT's samen vormden de Generaal Winkelmanstam maar toen daar later ook de VT's van de Hilfertheem en de Naerdincland bij kwamen werd de naam 'de Peddelaars' gekozen naar BP's motto 'Peddel je kano zelf'.

De drie groepen die in het begin ook onder één groepsleider stonden zijn altijd in nauw contact gebleven evenals later met de Peddelaars onder meer bij St. Joriskampvuren, fancy-fairs etc.

1946 Bracht een heel bijzondere gebeurtenis met zich mee want Z.E. generaal Winkelman zelf kwam heel persoonlijk de vlag van de naar hem genoemde groep uitreiken. Hierbij waren natuurlijk ook vele andere groepen van de partij.

Overigens was generaal Winkelman een trouw bezoeker van het jaarlijkse zomerkamp en na zijn dood kwan zijn vrouw nog de opening van het nieuwe groepshuis aan de Holle weg openen.

Na de oorlog begon de troep een zwervend bestaan en had achtereenvolgens troep bijeenkomsten aan de Witte Heul weg, waar nu bureau huisvesting zit. Hoflaan, samen met de Pieter Maritsgroep, hoek Vaartweg/Torenlaan en ook nog heel even in een boerderijtje aan de hei waar nu het Zeeheldenkwartier is gebouwd. Tot eindelijk de groep een stukje eikenhakhout aan de Eikbosserweg tegen de gemeentekwekerij aan en 50.000 straatklinkers van de gemeente kregen om er een troephuis te bouwen.

Nadat op 5 februari 1956 met de elf overgebleven padvinders de fundering was gelegd kwam het bericht dat de gemeenteafdelingen langs elkaar hadden gewerkt en ze daar niet konden blijven. Met enig gepraat werd dan overeengekomen dat ze een stuk grond aan de andere kant van de kwekerij op het land van boer Blauwenbaard plus nog eens 10.000 klinkers kregen en de gemeente een nieuwe fundering zou leggen. Dit gebeurde maar het is vooral aan het werk van de hopman en de vaandrig dhr Paets en dhr de Graaf te danken dat het troephuis er kwam en in de aanwezigheid van de weduwe van Generaal Winkelman werd geopend.

Ook de horde, die al die tijd rustig met Athabascan in de garages aan de Jacobus Pennweg hadden gezeten, kregen hun plek in het grote nieuwe groepshuis 'de Burcht' genaamd.

Aanvullende gegevens:

Geen aanvullende informatie beschikbaar. Weet U meer over de geschiedenis van deze groep te vertellen laat het ons dan even weten, dan zorgen wij ervoor dat het op deze bladzijde komt.

Locatie:

Dit is een nieuw idee voor Oudbruin ... een locatielijst! Mogelijk kunnen oudleden helpen om de locatie van troephuizen, hordeholen, kampeerterreinen etc. in kaart te brengen zodat we voor elke groep een paar landkaartspeltjes kunnen plaatsen met een korte beschrijving.

Opmerking: Het kaartje beneden is nu donker en heeft een waarschuwing. Dit is het werk van Google die velen jaren de kaartjes vrij beschikbaar heeft gemaakt. Maar sinds mei 2018 brengt Google het gebruik van de Map API (een code die de kaartjes mogelijk maakt) in rekening. Dat gaan we dus niet betalen. De kaartjes werken nog wel, maar het ziet er zo minder aantrekkelijk uit, daarvoor onze verontschuldiging.

zegt het voort ...

snuffelmotor

OPROEP: Heeft U nog oude padvind(st)ers foto's in een album of fotodoos? Deel ze dan met andere oudleden. Contact Oudbruin over hoe en wat!

Er zijn 9 bezoekers online.

twiets

De tekst en afbeeldingen op deze website zijn het intellectuele eigendom van www.oudbruin.org behalve waar anders aangegeven of waar het verband dit duidelijk maakt (bijv. YouTube™ videos of material in het publiek domein). Waar mogelijk geven we een bronvermelding.
© www.oudbruin.org 2002-2021 (WH)
© design: Studio Karel
Browsers
Deze website werkt het best met:
Google Chrome™, Mozilla Firefox
Apple Safari™, Opera
Microsoft Internet Explorer™, vooral oudere versies, geven nog wel eens problemen met het juist formateren van de inhoud op deze website.
Gebruik altijd de laaste browser versie
en installeer anti-virus software
.
Omhoog