Beginpunt

Heidepark

ledenlijst | leiding | programma's | kampen | plaatjes

Samenvatting:

Heidepark
Organisatie(s): NCVP/NPV (Land)
Van 1932-05 tot heden
Deze groep bestaat nog steeds
Daskleur: bruin + oranje rand

Vergroot
Er zijn 2 dassen bekend

Korte Geschiedenis:

Bronvermelding: Meys, pag. 33. | lees meer in Vincent Meys (1979)

Groep In mei 1932 opgericht als eerste en enige Christelijke groep naast een open groep (Gooische Treckers) en de watergroep. De groep was dan ook lid van de landelijke vereniging de NCVP (Nederlandse. Christelijke Vereniging van Padvinders) en werden dus later als een speciale X-groep binnen de NPV.

De naam is ontleend aan het landgoed 'Heidepark' aan de Soestdijkerstraatweg waar hun groepshuis stond, maar daarover verderop meer.

Egaal bruin werd als kleur van de das gekozen omdat het bruin met het kaki van de blouse zulke goede schutkleuren waren in het bos wat toch ook de bedoeling van de rest van het uniform was.

Eén van de oprichters van de Heidepark, en daarmee dus van de NCVP in Hilversum, was Dominee W. ten Boom die tot zijn dood een leidende functie bij de groep bekleedde, naar hem en zijn familie werd dan ook één van de afgesplitste groepen genoemd.

Achtereenvolgens splitsten door teveel leden af:

de 'Celliersgroep' (1938) de latere Groep-6 Hilversum.

de 'Ten Boem groep' (1946) Groep-12

Uit de Celliers kwam nog de Athabascan voort, een soort kleinkind dus.

Maar door een leden gebrek bleven fusies dan ook niet uit: de Heidepark en de Ten Boom leverden samen omstreeks 1950 de Heidepark ? Ten-Boom-groep op. Deze fuseerde omstreeks 1972 op zijn beurt weer met de Celliers en namen samen de naam Heidepark weer aan.

Zo deelde en vloeiden de Christelijke groepen samen en werden van de NCVP door de jaren via de NPV tot de speciale X-groepen binnen SN.

Menging van de dassen van de Celliers en de Heidepark ? Ten Boom zou zo'n niet erg van smaak getuigende combinatie geven (blauw/groen) dat naar een andere das werd gezocht en gevonden in de vorm van de oude Athabascan en opgeheven districts-drumband-das namelijk weer bruin natuurlijk maar met een oranje rand.

Over de behuizing van de groep het volgende:

Het allereerste groepshuis stond op het landgoed 'Heidepark', aan de Soestdijkerstraatweg ten westen van 'de Monnikkenberg', waaraan zij ook haar naam dankt. Het gebouw stond aan de rand van de hei/weiland achter het ziekenhuis maar werd in zijn geheel verplaatst (dat kon in die dagen nog) naar de iets verderop gelegen 'Bosrand' toen het hotel en landgoed de tegenwoordige Stichting 'Heideheuvel' werd. Op deze plek echter vloog de hele zaak in de hens.

De stam (de 'Gooise Zwervers') heeft zo min of meer zijn hele bestaan en al vanaf voor de WO II in het zelfde gebouw aan de Soestdijkerstraatweg nabij de golf velden gezeten.

Dit gebouw kreeg de bekende naam het 'Behouden Huys' mee naar de overwinteringsplaats op Nova Zembla maar die naam kreeg pas echt betekenis gedurende en na de oorlogsjaren toen daar veel illegaal werk werd verzet en onderduikers er hun heil vonden. Overigens waren de Gooise Zwervers (bekende namen zijn Verheul en Kick ten Boom) niet de enigen die heimelijk doordraaiden en in het verzet actief waren ook troepen en zelfs hordes draaiden soms door.

Ook in deze tijd is het gebouw nog in handen van de Heidepark maar in plaats van de stam die ter ziele is gegaan zitten er nu de rowans.

Aanvullende gegevens:

Geen aanvullende informatie beschikbaar. Weet U meer over de geschiedenis van deze groep te vertellen laat het ons dan even weten, dan zorgen wij ervoor dat het op deze bladzijde komt.

Locatie:

Dit is een nieuw idee voor Oudbruin ... een locatielijst! Mogelijk kunnen oudleden helpen om de locatie van troephuizen, hordeholen, kampeerterreinen etc. in kaart te brengen zodat we voor elke groep een paar landkaartspeltjes kunnen plaatsen met een korte beschrijving.

Opmerking: Het kaartje beneden is nu donker en heeft een waarschuwing. Dit is het werk van Google die velen jaren de kaartjes vrij beschikbaar heeft gemaakt. Maar sinds mei 2018 brengt Google het gebruik van de Map API (een code die de kaartjes mogelijk maakt) in rekening. Dat gaan we dus niet betalen. De kaartjes werken nog wel, maar het ziet er zo minder aantrekkelijk uit, daarvoor onze verontschuldiging.

zegt het voort ...

snuffelmotor

OPROEP: Heeft U nog oude padvind(st)ers foto's in een album of fotodoos? Deel ze dan met andere oudleden. Contact Oudbruin over hoe en wat!

Er zijn 26 bezoekers online.

twiets

De tekst en afbeeldingen op deze website zijn het intellectuele eigendom van www.oudbruin.org behalve waar anders aangegeven of waar het verband dit duidelijk maakt (bijv. YouTube™ videos of material in het publiek domein). Waar mogelijk geven we een bronvermelding.
© www.oudbruin.org 2002-2024 (WH)
© design: Studio Karel
Browsers
Deze website werkt het best met:
Google Chrome™, Mozilla Firefox
Apple Safari™, Opera
Microsoft Internet Explorer™, vooral oudere versies, geven nog wel eens problemen met het juist formateren van de inhoud op deze website.
Gebruik altijd de laaste browser versie
en installeer anti-virus software
.
Omhoog