ledenlijst | leiding | programma's | kampen | plaatjes
Samenvatting:
Jan van Hoof
Organisatie(s): VKJB-KV (Land/Lucht)
Van 1958? tot 1973?
Deze groep bestaat niet meer
Daskleur: groen/grijs
Bronvermelding: Meys, pag. 65. | lees meer in Vincent Meys (1979)
Deze groep behoorde tot de verrijzenis parochie in het noorden van Hilversum.
Omstreeks 1958 opgericht maar precieze datum en jaar nog niet achterhaald.
Jan van Hoof, een verkenners verzetsheld, werd als naam gekozen voor deze groep die in een parochie bestaat welke is omgebouwd uit straten waarvan velen herinneren aan helden uit de oorlog en wiens kerk aan Laan 1940-1945 ligt.
Daar de Verrijzenis als vrij jonge parochie is ontstaan uit onder meer gedeelten van O.L.V.- en H. Hart parochie is ook de halsdoek opgebouwd uit kleuren die aan de beide parochiële groepen herinnerden en wel groen (Pater Damiaan) met een Grijze rand (St. Franciscus).
Als landverkennersgroep opgericht beleefde de groep een redelijke tijd maar in de helft van de zestiger jaren liep het ledenaantal terug tot in 1966 o.l.v. hopman Janssen-Groesbeek de troep omzwaaide tot luchtverkenners waarvoor ze om precies te zijn op 6 november 1966 officieel toestemming van het NHK kregen.
De stam, genaamd Icarusstam, fuseerde eind zestiger jaren met de stam van de Hubertusgroep uit Bussum een groep die van land- ook luchtverkenners waren geworden wegens een tekort aan leden en kreeg een HK aan de Plaggeweg in Bussum bij de Hubertus. Later kwamen er echter alleen maar Jan van Hoof verkenners bij zodat het weer een groepsstam werd.
Om ook eens iets voor de leiders te doen organiseerde de stam in 1972 voor het eerst de Icarus nieuwjaars-voettocht, een avondlijke tocht met daarna een gezellig samenzijn tijdens het eerste weekend van het nieuwe jaar. Die eerste keer werd er zelfs nog in tenten geslapen! Later was dat niet meer het geval en eindigde de tocht altijd bij de blokhut van de een of andere groep in de buurt. De stam organiseerde het overigens maar twee keer, toen werd het door de Francis stam overgenomen, omdat met het eind van het seizoen in 1975 ook de stam ophield te bestaan evenals de groep al enige tijd daarvoor.
Geen aanvullende informatie beschikbaar. Weet U meer over de geschiedenis van deze groep te vertellen laat het ons dan even weten, dan zorgen wij ervoor dat het op deze bladzijde komt.
Dit is een nieuw idee voor Oudbruin ... een locatielijst! Mogelijk kunnen oudleden helpen om de locatie van troephuizen, hordeholen, kampeerterreinen etc. in kaart te brengen zodat we voor elke groep een paar landkaartspeltjes kunnen plaatsen met een korte beschrijving.
Opmerking: Het kaartje beneden is nu donker en heeft een waarschuwing. Dit is het werk van Google die velen jaren de kaartjes vrij beschikbaar heeft gemaakt. Maar sinds mei 2018 brengt Google het gebruik van de Map API (een code die de kaartjes mogelijk maakt) in rekening. Dat gaan we dus niet betalen. De kaartjes werken nog wel, maar het ziet er zo minder aantrekkelijk uit, daarvoor onze verontschuldiging.