Beginpunt

Kiowa

ledenlijst | leiding | programma's | kampen | plaatjes

Samenvatting:

Kiowa
Organisatie(s): NPG (Land/Zee)
Van 1938? tot 1978?
Deze groep bestaat niet meer
Daskleur: maroon/wit

Vergroot
Er is 1 das bekend

Korte Geschiedenis:

Bronvermelding: Meys, pag. 67. | lees meer in Vincent Meys (1979)

Groep Waarschijnlijk werd de Kiowa (= Kracht is ons wachtwoord) in 1938 als zodanig opgericht. In het begin van de 50er jaren stapte een enkel vendel over naar het water maar het duurde tot omstreeks 1970 dat de groep helemaal watergroep werd.

De halsdoek, stammend uit ca. 1975 met de komst van SN, is gekozen vanwege zijn goed met de verschillende kleuren blouses te combineren kleuren; maroon met witte rand.

Over de vooroorlogse periode is mij (nog) niet veel bekend maar na de oorlog duikt onder andere het Gandhi-vendel op. Omstreeks 1950 werd de naam veranderd in Vosta Gopa-vendel (?) wat tot 1968 als land senioren vendel bleef bestaan. In 1968 werd het vendel namelijk opgeheven en de padvindsters gingen onder meer naar het in 1967 opgerichte water senioren vendel: het Calypso-vendel. Dit vendel ging op haar beurt in 1977 weer samen met de Wilde Vaart afdeling van de Zuiderkruis en zo zitten nu alle Kiowa-sherpa's en de Zuiderkruis Wilde Vaart leden nog steeds heden in één afdeling.

Naast het Gandhi-vendel heeft vlak na de oorlog, waarschijnlijk maar twee jaar, het Adjuda-vendel bestaan. Een derde was het W. R. Grace-vendel dat in 1955 op initiatief van de toenmalige HL T. Stroeve, die uit Enschede kwam en daar een watergroep had gehad, en onder leiding van schipper Timperley van de Zuiderkruis tot een watervendel werd omgevormd en uit dankbaarheid Timperley-vendel werd genoemd. In 1967 werden er watersenioren opgericht maar het duurde tot 1970 tot onder HL Kamerbeek dat de Kiowa helemaal een watergroep werd. Tussen beide genoemde HL's leidde mevr. Van Dijk de groep gedurende 15 jaren.

Het vierde was het Vivo-vendel (later ook Vlos-vendel (?)), een junioren landvendel dat in juli 1951 werd opgeheven. Waarschijnlijk kwam hier in 1955 tijdelijk het Funtus-vendel voor in de plaats maar het is niet zeker of dit voor de prinsesjes Beatrix en Irene opgerichte vendel wel bij de Kiowa hoorde. (Margriet en Christina waren land padvindsters)

Naast voorgenoemde vendels hebben vanaf de oorlog constant door de Vliegenzwammenkring en de oudsterretjeskring bestaan tot op heden toe.

Ook heeft een tijd lang de Polarisstam bestaan maar werd in 1972 (?) met de dood van haar leidster opgeheven. Ook de leden van de Fröken Parm zaten bij deze stam. Tegenwoordig zitten de oudere padvindsters van de Kiowa vaak op de Natangastam, bij de Zuiderkruis.

Een tijd lang is de groep ook een van de grootste ledendonors geweest van de 'Nautilus' drumband die ter ziele ging maar na bijna 9 jaar weer werd opgericht weer met leden van de Kiowa en Zuiderkruis.

Naast het enig overgebleven vendel, het Timperley-vendel, werd later (vanuit het Viosvendel ?) een land-junioren vendel, het Leukothea-vendel (?), dat nu nog maar dan als watervendel bestaat.

Een grote slag voor de groep was de aanleg van de begraafplaats Zuiderhof aan het eind van de Bosdrift waar ze hun in 1959 acht jaar oude clubhuis hadden staan. Dit niet verplaatsbare clubhuis dat tien mille had gekost en waarvan na allerlei bazaars en tuinfeesten net anderhalf jaar was afbetaald, moest gesloopt worden en het geld verdienen voor een nieuw clubhuis voor de toenmaals 140 leden tellende Kiowa kon opnieuw beginnen.

Van de gemeente kregen ze een stuk grond bij de waterzuivering West aan de Loosdrechtse weg waar ook de Zuiderkruis al stond. Hier werd, ditmaal een wel verplaatsbaar, nieuw gebouw neergezet waar de groep haar bloei voortzette en de sterke banden met de Zuiderkruis werden gesmeed.

In 1978/1979 kwam echter het bericht dat ze toch weg moesten en ze wel een ander stuk grond aan de andere kant van waterzuivering kregen maar nu is het gebouw al zo oud dat er ook nu wel weer een nieuw gebouw zal moeten komen.

Aanvullende gegevens:

Geen aanvullende informatie beschikbaar. Weet U meer over de geschiedenis van deze groep te vertellen laat het ons dan even weten, dan zorgen wij ervoor dat het op deze bladzijde komt.

Locatie:

Dit is een nieuw idee voor Oudbruin ... een locatielijst! Mogelijk kunnen oudleden helpen om de locatie van troephuizen, hordeholen, kampeerterreinen etc. in kaart te brengen zodat we voor elke groep een paar landkaartspeltjes kunnen plaatsen met een korte beschrijving.

Opmerking: Het kaartje beneden is nu donker en heeft een waarschuwing. Dit is het werk van Google die velen jaren de kaartjes vrij beschikbaar heeft gemaakt. Maar sinds mei 2018 brengt Google het gebruik van de Map API (een code die de kaartjes mogelijk maakt) in rekening. Dat gaan we dus niet betalen. De kaartjes werken nog wel, maar het ziet er zo minder aantrekkelijk uit, daarvoor onze verontschuldiging.

zegt het voort ...

snuffelmotor

OPROEP: Heeft U nog oude padvind(st)ers foto's in een album of fotodoos? Deel ze dan met andere oudleden. Contact Oudbruin over hoe en wat!

Er zijn 14 bezoekers online.

twiets

De tekst en afbeeldingen op deze website zijn het intellectuele eigendom van www.oudbruin.org behalve waar anders aangegeven of waar het verband dit duidelijk maakt (bijv. YouTube™ videos of material in het publiek domein). Waar mogelijk geven we een bronvermelding.
© www.oudbruin.org 2002-2021 (WH)
© design: Studio Karel
Browsers
Deze website werkt het best met:
Google Chrome™, Mozilla Firefox
Apple Safari™, Opera
Microsoft Internet Explorer™, vooral oudere versies, geven nog wel eens problemen met het juist formateren van de inhoud op deze website.
Gebruik altijd de laaste browser versie
en installeer anti-virus software
.
Omhoog