Beginpunt

Mango Kwane Wilco Jiskoot

ledenlijst | leiding | programma's | kampen | plaatjes | website

Samenvatting:

Mango Kwane Wilco Jiskoot
Organisatie(s): NPV (Zee)
Van 1922/25 tot heden
Deze groep bestaat nog steeds
Daskleur: rood/grijs

Vergroot
Er is 1 das bekend

Korte Geschiedenis:

Bronvermelding: Meys, pag. 79. | lees meer in Vincent Meys (1979)

Groep Reeds voor de oorlog kreeg district 'het Gooi' een nieuwe aanwinst door de nieuw opgerichte NPV-groep 'Mango Kwane' te Baarn. Door een geweldig tijdgebrek is mij op het ogenblik nog maar weinig over de Baarnse groepen bekend maar dat weinig volgt dan ook hieronder.

De Mango Kwane, een landverkennersgroep, voerde een rood/grijze das. In de oorlog werd heimelijk doorgedraaid althans in ieder geval door Wilco Jiskoot en zijn patrouille, waarover hij, als PL, zelfs een gedetailleerd logboek heeft bijgehouden. Is 1944 werd hij echter gepakt en gefusilleerd. Na de oorlog splitste de Mango Kwane groep zich en werd de tweede Baarnse groep naar de overleden PL de 'Wilco Jiskoot groep genoemd. Aanvankelijk beide landgroepen wendde de laatste zich later tot het water en kreeg in 1961 de beschikking over een mooi terreintje aan de Eem met daarop een nieuw gebouwd troephuis genaamd 'Huis in 't veld' wat zowel op de ligging als op de toenmalige DC sloeg.

In ca. 1969 fuseerden beide groepen weer en heetten voortaan de 'Mango Kwane WiIco Jiskoot' groep nog steeds tot op heden op het water opererend en ondanks de aanvankelijke indeling bij een ander district na de komst van SN toch weer behorend bij het oude district 'Gooi Zuid', dit door een speciale aanvraag gebaseerd op de historische verbondenheid. Deze wordt ook nog gekenschetst door het feit dat in de allereerste periode na het doodbloeden van de NPO-afdeling te Baarn de Baarnse jongens naar Hilversum togen en alhier een patrouille van troep 1 vormden.

Aanvullende gegevens:

Door Peter Berndsen en overgenomen van Wikipedia en Scoutipedia met toestemming van de auteur (met dank).

De geschiedenis van deze groepen gaat terug tot ongeveer 1920. Toen werd de padvinders Troep 1 te Baarn opgericht. De naam Mango Kwane wordt voor het eerst genoemd tussen 1922 en 1925, vandaar dat 1925 als oprichtingsdatum aan genomen wordt. De herkomst van de naam Mango Kwane is onbekend. Het vermoeden is dat het "blijde werker" betekent in een Afrikaanse taal. Dit is echter nooit bevestigd. En van de leden van de Mango Kwane "land" groep was Wilco Jiskoot (zie beneden). Hij is in de oorlog in Haarlem gefusilleerd. Na de oorlog groeide de troep explosief. Vandaar dat de groep gesplist werd in een Mango Kwane en een Wilco Jiskoot groep, dit laatste als eerbetoon aan Wilco Jiskoot.

De Wilco Jiskoot groep bleef een landgroep. Wanneer de Mango Kwane groep een zeeverkennersgroep is geworden is onbekend. In 1937 schreef Wilco Jiskoot (Toen lid van de Mango Kwane) dat ze gingen kijken bij "de Zeeverkenners", de vier leden tellende groep liet hun vijfde kano te water. Het in onduidelijk of het een aparte groep betrof of dat "de zeeverkenners" een onderdeel van de Mango Kwane waren. Na de oorlog werden er zeilboten geleend, vanaf eind vijftiger jaren met eigen boten gezeild. O.a. een houten B2 sloep die door de Marine was uitgeleend. De eerste lelievlet is de in 1963 aangeschafte (Zephyrus - nr 266), vele generaties Baarnaars hebben met deze boot gezeild. In 1980 is de boot voorzien van een nieuwe bodem zodat hij nu (2009) nog steeds in goede staat is.

In 1969 was de Padvinderij over zijn hoogtepunt heen, de groepen waren niet zo groot meer en de Mango Kwane en Wilco Jiskoot gingen samen als gecombineerde Land en Zeeverkennersgroep. Onder de naam Mango Kwane Wilco Jiskoot Combinatie (MKWJ BAARN)

Sinds 1972 beschikt de groep over de tweemastsloep D'n Dröge. Deze boot vaart op de Randmeren, het IJsselmeer en sporadisch op de Waddenzee. De boot wordt gebruikt en onderhouden door de oudste leden (loodsen en leiding)

In 2002 is besloten de de welpenhorde om te vormen naar dolfijnen.

De groep beschikt sinds eind vijftiger jaren over "het Wilco Jiskoot" aan de Dillenburglaan in Baarn waar de winteractiviteiten plaatsvinden. Het troephuis aan de Eem (Het huis ter Veldt)is een aantal keren verplaatst en verbouwd, tot 1950 was het gevestigd naast de Baarnsche Zweminrichting ( waar later de roei en zeilvereniging is gekomen)in 195? werd locatie gekozen bij de brug over de A1. In 1962 werd de A1 vierbaans en moest het gebouw verplaatst worden. In 1980 werd het gebouw vervangen door een directiekeet. Tenslotte is de groep in 1988 verhuist naar het Ocrieteiland waar het Mango Kwane Huis in 1990 is geopend.

Wilco Jiskoot

Wilco Jiskoot was patrouilleleider bij de Mango Kwane groep, vanaf 1937 tot woensdag 26 maart 1941, de dag dat alle padvindersorganisaties in Nederland op bevel van de Rijkscommissaris werden ontbonden.

Wilco Jiskoot heeft tijdens de tweede wereldoorlog deelgenomen aan het verzet en is vlak voor het einde van de oorlog door de bezetter gevangengenomen. Als represaille voor de door Hannie Schaft uitgevoerde aanslag op Willem Zirkzee en waarschijnlijk de aanslag op Rauter bij de Woeste Hoeve besloten de Nazi’s een groot aantal Todeskandidaten te fusilleren. Wilco was een van hen. Hij is op 7 maart 1945 op twintigjarige leeftijd op de Dreef in Haarlem door een vuurpeloton om het leven gebracht. In 1949 is ter herinnering aan hem en de andere slachtoffers op die plek het monument Man voor het vuurpeloton van de beeldhouwer Mari Andriessen geplaatst. In de tachtiger jaren is Wilco postuum het Verzetsherdenkingskruis toegekend, hetgeen door zijn broer op het terrein van de Wilco Jiskoot groep in ontvangst is genomen.

"Ik zag dat er weinig info over de Mango Kwane Wilco Jiskoot groep is te vinden die tot enige jaren geleden heeft behoord tot de regio Gooi-Zuid. De groep werd geleid, in de zestiger tot begin tachtiger jaren, door Hilversumers, o.a. de broers Kreuning en Wim van der Wolk. De groep bestaat?zoals jullie al schrijven?nog steeds en oude foto's zijn te vinden op archief.mangokwane.nl. Met vriendelijke groet, Peter Berndsen (welp in de jaren zeventig, later leider bij dezelfde groep)" [commentaar Peter Berndsen - 090430]

Locatie:

Dit is een nieuw idee voor Oudbruin ... een locatielijst! Mogelijk kunnen oudleden helpen om de locatie van troephuizen, hordeholen, kampeerterreinen etc. in kaart te brengen zodat we voor elke groep een paar landkaartspeltjes kunnen plaatsen met een korte beschrijving.

Opmerking: Het kaartje beneden is nu donker en heeft een waarschuwing. Dit is het werk van Google die velen jaren de kaartjes vrij beschikbaar heeft gemaakt. Maar sinds mei 2018 brengt Google het gebruik van de Map API (een code die de kaartjes mogelijk maakt) in rekening. Dat gaan we dus niet betalen. De kaartjes werken nog wel, maar het ziet er zo minder aantrekkelijk uit, daarvoor onze verontschuldiging.

zegt het voort ...

snuffelmotor

OPROEP: Heeft U nog oude padvind(st)ers foto's in een album of fotodoos? Deel ze dan met andere oudleden. Contact Oudbruin over hoe en wat!

Er zijn 10 bezoekers online.

twiets

De tekst en afbeeldingen op deze website zijn het intellectuele eigendom van www.oudbruin.org behalve waar anders aangegeven of waar het verband dit duidelijk maakt (bijv. YouTube™ videos of material in het publiek domein). Waar mogelijk geven we een bronvermelding.
© www.oudbruin.org 2002-2021 (WH)
© design: Studio Karel
Browsers
Deze website werkt het best met:
Google Chrome™, Mozilla Firefox
Apple Safari™, Opera
Microsoft Internet Explorer™, vooral oudere versies, geven nog wel eens problemen met het juist formateren van de inhoud op deze website.
Gebruik altijd de laaste browser versie
en installeer anti-virus software
.
Omhoog