Beginpunt

Drumband Nautilus

ledenlijst | leiding | programma's | kampen | plaatjes

Samenvatting:

Drumband Nautilus
Organisatie(s): NPV (Land)
Van 1959-11-07 tot 19XX
Deze groep bestaat niet meer
Daskleur: blauw/wit

Vergroot
Er zijn 2 dassen bekend

Korte Geschiedenis:

Bronvermelding: Meys, pag. 51. | lees meer in Vincent Meys (1979)

Groep Officiële oprichtingsdatum 7 november 1959 maar dan als 'Zuiderkruis-drumband'. Pas in 1967 werd de band een apart staande groep, nummer 15, onder de naam 'Padvinders Drumband Nautilus', een naam die door een van de leden werd gekozen en duidt op het 'zeeverkenners-verleden' van de band.

De groepsdas was in het begin, in de tijd van de Zuiderkruisband, nog dezelf­de als die van de Zuiderkruis met dit verschil dat de band een witte 'G-sleutel' en de groep een wit anker in de punt-van de das had.

Bij de oprichting van de Padvinders Drumband 'Nautilus' werd ook een andere das gekozen maar de oude Zuiderkruis-kleuren bleven; de rechter helft blauw, de linker wit.

November 1959 vonden enkele zeeverkenners 2 dieptrommen op de zolder van hun loods en vroegen toestemming om hierop wat te oefenen en dan bij verschillende gelegenheden, bijv. vlag hijsen, erop te spelen. Dit mocht en zo ontstond de 'band'. Later kwamen daar nog enige zelf gemaakte trommels bij, triplex tonnetjes met een vel eroverheen, de zgn. 'theekistjes' zoals ze genoemd werden. De stuwende kracht was Frits Rens, de eerste tambour-maître, die hen ook de eerste mars leerde waarna er een echte instructeur kwam enwel Cor van Asselt.

In 1962 deed zij voor het eerst mee aan een concours, in Utrecht, waar ze zelfs een prijs wist weg te slepen. Naast concoursen werd er ook onder meer op St. Joris- en Koninginnendagen gespeeld bij de laatste vaak in samenwerking met OKK aan de kop van een schooloptocht.

Zo werden ze ook een keer uitgenodigd, dat was in 1962, om samen met de Districtsband voor de Wereldomroep te trommelen, maar hier verschenen slechts 5 leden van de Districtsband die kort daarop werd opgeheven en sommigen zich bij de Zuiderkruisband aansloten. Eind 1962 kwamen er ook padvindsters van de Kiowa bij, waar men er toch maar van af had gezien een eigen band op te richten, zodat er in de band uniformen van alle slag aanwezig waren. Om dit een beetje op te heffen werd er een speciaal band-uniform gekozen maar het duurde wel enige tijd voordat dat rond was. Het was een zeeverkenners-uniform met de eigen das.

Het materiaal dat oorspronkelijk alleen maar uit twee dieptrommen en enige 'theekistjes' bestond werd voor het eerste concours uitgebreid met wat oude trommels die uit Amersfoort werden overgenomen en wat opgekalfaterd en ook van het Zuiderkruis embleem voorzien. Later, rond 1961, werd materiaal vernieuwd en verder uitgebreid zo dat er een uiteindelijke bezetting kwam met: 2 pauken, 10 mars trommels, 16 hoorns en 1 overslag.

Totaal 29 man met daarbij nog een vaandeldrager en maître wat de band op een sterkte van gemiddeld 30 bracht en hield omdat men probeerde zoveel mogelijk alle instrumenten bespeeld te houden.

Geoefend werd er op allerlei plaatsen waaronder gedurende een jaar of zes in de achter kamer van de fam. Bult (dhr. Bult was groepsleider sinds 1965 en zeer actief, mevr. Bult hielp minstens evenveel en hun zoon was lid), in de kantine van houthandel Key, voor de Expohal en bij het troephuis van de Zuiderkruis bij de rioolwaterzuivering.

Na de komst van de meisjes van de Kiowa werd een hechte kern gevormd die bleef bestaan tot 1970 maar toen geheel verdween wegens studie en andere redenen en daarmee de groep bijna al zijn leden verloor. Begin 1970 werd nog op grootse wijze het 10-jarig bestaan gevierd waarbij ook de oud leden lieten zien dat ze het nog niet verleerd waren, maar met het einde van het seizoen liep ook de groep op z'n eind. De hoop was gevestigd op 15 leerlingen, maar het mocht niet baten en na een stuk of vier opkomsten in september werd de groep op non-actief gezet.

Begin 1979 is men opnieuw gestart met de drumband vanuit de Zuiderkruis en de Kiowa zoals vanouds en misschien weten zij wel weer het peil van de 'Nautilus' band die talrijke prijzen op de concoursen wegsleepte te bereiken.

Aanvullende gegevens:

Geen aanvullende informatie beschikbaar. Weet U meer over de geschiedenis van deze groep te vertellen laat het ons dan even weten, dan zorgen wij ervoor dat het op deze bladzijde komt.

Locatie:

Dit is een nieuw idee voor Oudbruin ... een locatielijst! Mogelijk kunnen oudleden helpen om de locatie van troephuizen, hordeholen, kampeerterreinen etc. in kaart te brengen zodat we voor elke groep een paar landkaartspeltjes kunnen plaatsen met een korte beschrijving.

Opmerking: Het kaartje beneden is nu donker en heeft een waarschuwing. Dit is het werk van Google die velen jaren de kaartjes vrij beschikbaar heeft gemaakt. Maar sinds mei 2018 brengt Google het gebruik van de Map API (een code die de kaartjes mogelijk maakt) in rekening. Dat gaan we dus niet betalen. De kaartjes werken nog wel, maar het ziet er zo minder aantrekkelijk uit, daarvoor onze verontschuldiging.

zegt het voort ...

snuffelmotor

OPROEP: Heeft U nog oude padvind(st)ers foto's in een album of fotodoos? Deel ze dan met andere oudleden. Contact Oudbruin over hoe en wat!

Er zijn 15 bezoekers online.

twiets

De tekst en afbeeldingen op deze website zijn het intellectuele eigendom van www.oudbruin.org behalve waar anders aangegeven of waar het verband dit duidelijk maakt (bijv. YouTube™ videos of material in het publiek domein). Waar mogelijk geven we een bronvermelding.
© www.oudbruin.org 2002-2021 (WH)
© design: Studio Karel
Browsers
Deze website werkt het best met:
Google Chrome™, Mozilla Firefox
Apple Safari™, Opera
Microsoft Internet Explorer™, vooral oudere versies, geven nog wel eens problemen met het juist formateren van de inhoud op deze website.
Gebruik altijd de laaste browser versie
en installeer anti-virus software
.
Omhoog