Beginpunt

Pater Damiaan

ledenlijst | leiding | programma's | kampen | plaatjes

Samenvatting:

Pater Damiaan
Organisatie(s): VKJB-KV (Land)
Van 1945-07 tot 19XX
Deze groep bestaat niet meer
Daskleur: groen

Vergroot
Er is 1 das bekend

Korte Geschiedenis:

Bronvermelding: Meys, pag. 62. | lees meer in Vincent Meys (1979)

Groep Deze in de zomer van 1945 opgerichte groep behoorde bij de Heilige Hart parochie, in het N0 van Hilversum.

De halsdoek is altijd donkergroen geweest een kleur die goed past in het schutkleur idee van het uniform en bovendien makkelijk te verkrijgen.

Pater Damiaan, de Belgische Jozef de Veuster, heeft zijn leven gegeven aan de melaatsen hulp op het eiland Molokai, een van de Hawaiiaanse eilanden in de Stille Zuidzee.

Als eerste hoofdkwartier werd de, vlak na de oorlog leegstaande, sigarenfabriek aan de Hoge Larense weg gebruikt.

Later verhuisden ze naar oude 'zandbakken' van de kleuterschool onder de Heilige Hartkerk, die door de Duitsers waren leeg geschept en de open kant hadden dicht gebouwd en de vloer betegeld. In dit troephuis draaiden toentertijd in twee ruimten om de beurt twee horden en wel vier troepen. Tegen 1948 kwamen daar wel voortrekkers bij maar zakte de groep, zoals alle anderen, af tot een normale groep met een horde en een troep plus de stam. Dit bleef lange tijd tot rond de zeventiger jaren zo gehandhaafd. Toen werd namelijk de stam opgeheven, de troep en horde bestaan nog steeds.

Weer teruggaand in de geschiedenis vinden we als oprichters de toenmalige Kapelaan Platvoet, A. Breeraer en T. van Hugte, die na zijn vaandrigstijd de stam oprichtte en deze als oubaas zeer goed leidde. Omstreeks 1965 nam hij als groepsleider afscheid.

Ook genoemd worden kan het troephuis waar de groep sinds 1950 in draaide en werd genoemd naar het eiland waar P. Damiaan lange tijd leefde?Molokai. Dit jeugdhuis voor de parochie, het huidige clubhuis 'de Nok', werd gedeeld met onder meer de gidsen van de parochie en leden van 'het Gilde'.

Aanvullende gegevens:

Geen aanvullende informatie beschikbaar. Weet U meer over de geschiedenis van deze groep te vertellen laat het ons dan even weten, dan zorgen wij ervoor dat het op deze bladzijde komt.

Locatie:

Dit is een nieuw idee voor Oudbruin ... een locatielijst! Mogelijk kunnen oudleden helpen om de locatie van troephuizen, hordeholen, kampeerterreinen etc. in kaart te brengen zodat we voor elke groep een paar landkaartspeltjes kunnen plaatsen met een korte beschrijving.

Opmerking: Het kaartje beneden is nu donker en heeft een waarschuwing. Dit is het werk van Google die velen jaren de kaartjes vrij beschikbaar heeft gemaakt. Maar sinds mei 2018 brengt Google het gebruik van de Map API (een code die de kaartjes mogelijk maakt) in rekening. Dat gaan we dus niet betalen. De kaartjes werken nog wel, maar het ziet er zo minder aantrekkelijk uit, daarvoor onze verontschuldiging.

zegt het voort ...

snuffelmotor

OPROEP: Heeft U nog oude padvind(st)ers foto's in een album of fotodoos? Deel ze dan met andere oudleden. Contact Oudbruin over hoe en wat!

Er zijn 12 bezoekers online.

twiets

De tekst en afbeeldingen op deze website zijn het intellectuele eigendom van www.oudbruin.org behalve waar anders aangegeven of waar het verband dit duidelijk maakt (bijv. YouTube™ videos of material in het publiek domein). Waar mogelijk geven we een bronvermelding.
© www.oudbruin.org 2002-2021 (WH)
© design: Studio Karel
Browsers
Deze website werkt het best met:
Google Chrome™, Mozilla Firefox
Apple Safari™, Opera
Microsoft Internet Explorer™, vooral oudere versies, geven nog wel eens problemen met het juist formateren van de inhoud op deze website.
Gebruik altijd de laaste browser versie
en installeer anti-virus software
.
Omhoog