Beginpunt

Peddelaars

ledenlijst | leiding | programma's | kampen | plaatjes

Samenvatting:

Peddelaars
Organisatie(s): NPV (Land)
Van 1946/8 tot 19XX
Deze groep bestaat niet meer
Daskleur: blauw

Vergroot
Er is 1 das bekend

Korte Geschiedenis:

Bronvermelding: Meys, pag. 38. | lees meer in Vincent Meys (1979)

Groep Opgericht als eigen groep in 1948 maar reeds enige jaren daarvoor ontstaan als groepsstam bij de Generaal Winkelmangroep. Later kwamen er echter ook leden vanuit de Hilfetheem- en Naerdinclantgroep zodat besloten werd er een aparte groep van te maken die overigens alleen uit een stam zou bestaan. Zo werden de Peddelaars dus een soort van Districtsstam.

De naam Peddelaars is afgeleid van BP's spreuk 'Peddel je kano zelf' uit het 'Zwervend op weg naar het levensgeluk' als lijfspreuk voor de voortrekker.

De blauwe (marine blauw) keur van de das symboliseerde de overall daar de groep werkstam was op het scouting-kampeercentrum 'Beukenwoud'.

Om een duidelijk doel in het stamprogramma te verwerken heeft de stam zich al in een vroeg stadium als werkstam op het 'Beukenwoud' opgeworpen. Dit hield naast het onderhouden, opruimen, beplanten, etc. van het terrein ook het patrouilleren en toezicht houden in tijdens het gehele kampeerseizoen.

Als onderkomen voor de stam heeft onder meer een omgebouwd varkenskot op het 'Heidepark' terrein gediend. Later, in 1952, werd er aan de bouw van een nieuwe blokhut op het Beukenwoud begonnen wat tegelijk ook de nieuwe stamhut werd. In de geweldige houten balk boven de haard was dan ook de spreuk 'Peddel je kano zelf' uitgehakt.

Aanvullende gegevens:

Geen aanvullende informatie beschikbaar. Weet U meer over de geschiedenis van deze groep te vertellen laat het ons dan even weten, dan zorgen wij ervoor dat het op deze bladzijde komt.

Locatie:

Dit is een nieuw idee voor Oudbruin ... een locatielijst! Mogelijk kunnen oudleden helpen om de locatie van troephuizen, hordeholen, kampeerterreinen etc. in kaart te brengen zodat we voor elke groep een paar landkaartspeltjes kunnen plaatsen met een korte beschrijving.

Opmerking: Het kaartje beneden is nu donker en heeft een waarschuwing. Dit is het werk van Google die velen jaren de kaartjes vrij beschikbaar heeft gemaakt. Maar sinds mei 2018 brengt Google het gebruik van de Map API (een code die de kaartjes mogelijk maakt) in rekening. Dat gaan we dus niet betalen. De kaartjes werken nog wel, maar het ziet er zo minder aantrekkelijk uit, daarvoor onze verontschuldiging.

zegt het voort ...

snuffelmotor

OPROEP: Heeft U nog oude padvind(st)ers foto's in een album of fotodoos? Deel ze dan met andere oudleden. Contact Oudbruin over hoe en wat!

Er zijn 12 bezoekers online.

twiets

De tekst en afbeeldingen op deze website zijn het intellectuele eigendom van www.oudbruin.org behalve waar anders aangegeven of waar het verband dit duidelijk maakt (bijv. YouTube™ videos of material in het publiek domein). Waar mogelijk geven we een bronvermelding.
© www.oudbruin.org 2002-2021 (WH)
© design: Studio Karel
Browsers
Deze website werkt het best met:
Google Chrome™, Mozilla Firefox
Apple Safari™, Opera
Microsoft Internet Explorer™, vooral oudere versies, geven nog wel eens problemen met het juist formateren van de inhoud op deze website.
Gebruik altijd de laaste browser versie
en installeer anti-virus software
.
Omhoog