Beginpunt

Paul Krüger

ledenlijst | leiding | programma's | kampen | plaatjes

Samenvatting:

Paul Krüger
Organisatie(s): PVN/NPV (Land)
Van 1938-10 tot 1946/7?
Deze groep bestaat niet meer
Daskleur: ?

Er zijn nog geen das-plaatjes

Korte Geschiedenis:

Bronvermelding: Meys, pag. 39. | lees meer in Vincent Meys (1979)

Groep Deze groep is waarschijnlijk in oktober 1938 opgericht waarover het volgende citaat overgenomen uit het logeboek der Eekhoorns troep 8:

?Op zekeren avond kwam mijnheer Wolters bij ons op bezoek en vroeg of ik misschien padvinder mocht worden. Er werd namelijk een nieuwe groep opgericht.

De geopperde bezwaren waren gauw uit de weg geruimd vooral dankzij mijn moeder. Zo kwamen we de eerste Zaterdagmiddag bij elkaar. Er waren 5 jongens (...). We gingen naar het Châlet met hopman Wolters en hopman Ames. Hier werd ons een echt fijn ingericht troeplokaal getoond van troep 1. Hier werd voor het eerst de vlag gebroken en de wet voorgelezen. Daarna gingen we eens rondkijken en bewonderden de werkstukken voor het insigne pionier namelijk bruggen en seintorens vervaardigt van bamboe en touw. (...) Toen we dien dag thuiskwamen, deden we reuze verhalen en ... werden lid van de Padvindersbeweging van BP.?

Verder is er over de groep niet veel meer bekend dan dat het troephuis zich bevond aan de Hoge Naarderweg 5 gelegen onmiddellijk tegenover het buiten (nog genoemd het 'Krügerhuis') aan den Hooge Naarderweg 46, alwaar Paul Krüger den zomer van het jaar 1903 heeft doorgebracht; voorts in de dichte nabijheid van het meer bekende verblijf 'Casa Cara', de villa, etc. zoals de groep schreef in een brief aan de premier van Zuid-Afrika ter gelegenheid 100 jaar overwinning van de Boeren over koning Dingaan.

Overigens heette hun groepshuis, hoe kan het anders, Transvaal.

Na de oorlog is de groep wel weer heropgericht maar heeft in ieder geval niet lang meer bestaan. Misschien, maar dat is niet zeker, hebben zij hun troep bijeenkomsten enige tijd in het oude politie-wachthuisje op het plein Vaartweg/Schuttersweg (nu benzine-pomp) gehouden.

Aanvullende gegevens:

Geen aanvullende informatie beschikbaar. Weet U meer over de geschiedenis van deze groep te vertellen laat het ons dan even weten, dan zorgen wij ervoor dat het op deze bladzijde komt.

Locatie:

Dit is een nieuw idee voor Oudbruin ... een locatielijst! Mogelijk kunnen oudleden helpen om de locatie van troephuizen, hordeholen, kampeerterreinen etc. in kaart te brengen zodat we voor elke groep een paar landkaartspeltjes kunnen plaatsen met een korte beschrijving.

Opmerking: Het kaartje beneden is nu donker en heeft een waarschuwing. Dit is het werk van Google die velen jaren de kaartjes vrij beschikbaar heeft gemaakt. Maar sinds mei 2018 brengt Google het gebruik van de Map API (een code die de kaartjes mogelijk maakt) in rekening. Dat gaan we dus niet betalen. De kaartjes werken nog wel, maar het ziet er zo minder aantrekkelijk uit, daarvoor onze verontschuldiging.

zegt het voort ...

snuffelmotor

OPROEP: Heeft U nog oude padvind(st)ers foto's in een album of fotodoos? Deel ze dan met andere oudleden. Contact Oudbruin over hoe en wat!

Er zijn 10 bezoekers online.

twiets

De tekst en afbeeldingen op deze website zijn het intellectuele eigendom van www.oudbruin.org behalve waar anders aangegeven of waar het verband dit duidelijk maakt (bijv. YouTube™ videos of material in het publiek domein). Waar mogelijk geven we een bronvermelding.
© www.oudbruin.org 2002-2021 (WH)
© design: Studio Karel
Browsers
Deze website werkt het best met:
Google Chrome™, Mozilla Firefox
Apple Safari™, Opera
Microsoft Internet Explorer™, vooral oudere versies, geven nog wel eens problemen met het juist formateren van de inhoud op deze website.
Gebruik altijd de laaste browser versie
en installeer anti-virus software
.
Omhoog