Beginpunt

Rudyard Kipling

ledenlijst | leiding | programma's | kampen | plaatjes

Samenvatting:

Rudyard Kipling
Organisatie(s): Leger des Heils/NPV (Land)
Van 1945-10 tot 1952
Deze groep bestaat niet meer
Daskleur: oranje/groen

Vergroot
Er is 1 das bekend

Korte Geschiedenis:

Bronvermelding: Meys, pag. 48. | lees meer in Vincent Meys (1979)

Groep In september/oktober 1945 opgericht als de Leger des Heils padvindersgroep 'Abraham Lincolngroep' maar in juni van het daarop volgende jaar toegetreden tot de NPV en daarmede een maand later ook de naam in 'Rudyard Kiplinggroep' veranderd, een naam die wel voor zich spreekt.

De das was oorspronkelijk grijs met erg donker-blauwe raad.

Later, met de fusie met de Athabascan, werd de das hoogstwaarschijnlijk veranderd en kreeg de volgende vorm: verdeeld in twee helften, de één groen, de ander oranje, naar geheel zeker is dit (nog) niet.

De groep, afkomstig uit het Leger des Heils, bleef ook in het NPV op Christelijke grondslag draaien en werd als zodanig een X-groep.

In 1945 werd als eerste de horde opgericht onder initiatief van hopman Koger. Later werd pas de troep opgericht met dhr. Aarts als hopman en later ook groepsleider. Nog wat later is er ook nog een stam geweest al zij het maar tijdelijk.

De horde, bestaande uit zo'n 32 jongens, heeft in die tijd vlak na de oorlog op diverse plaatsen gedraaid waaronder 'het Witte Paard' (bij de heide bij Zonnestraal), aan de Spiegellaan gedurende twee jaar en aan de Havenstraat hoek Vaartweg. In 1947 kwamen daar nog de welpen van de 'Meeko's' bij zodat er twee hordes, van 24 en 32 man, werden gevormd. De troep werd niet zo erg uitgebreid en had rond de 30 leden terwijl de stam er 16 telde.

De hele groep had niet zo lang na de oorlog de beschikking gekregen over twee Duitse bunkers op de Hoorneboeg nabij het Tienhovenskanaal die werden opgeknapt en van stalen voorzien tegen de sterke vernielzucht. Tevens werd er een grote kampvuurkuil gebouwd waar nogal eens kampvuren samen met de Nelly van Kol werden gehouden.

Omstreeks 1952 fuseerde de Rudyard Kipling met de Athabascan maar bleef de eerste naam en diens nummer behouden. In 1955 werd echter besloten om naam en nummer van de Athabascan aan te nemen (en hiermee ook een andere das?) zoals ze nu nog bestaan.

Aanvullende gegevens:

Geen aanvullende informatie beschikbaar. Weet U meer over de geschiedenis van deze groep te vertellen laat het ons dan even weten, dan zorgen wij ervoor dat het op deze bladzijde komt.

Locatie:

Dit is een nieuw idee voor Oudbruin ... een locatielijst! Mogelijk kunnen oudleden helpen om de locatie van troephuizen, hordeholen, kampeerterreinen etc. in kaart te brengen zodat we voor elke groep een paar landkaartspeltjes kunnen plaatsen met een korte beschrijving.

Opmerking: Het kaartje beneden is nu donker en heeft een waarschuwing. Dit is het werk van Google die velen jaren de kaartjes vrij beschikbaar heeft gemaakt. Maar sinds mei 2018 brengt Google het gebruik van de Map API (een code die de kaartjes mogelijk maakt) in rekening. Dat gaan we dus niet betalen. De kaartjes werken nog wel, maar het ziet er zo minder aantrekkelijk uit, daarvoor onze verontschuldiging.

zegt het voort ...

snuffelmotor

OPROEP: Heeft U nog oude padvind(st)ers foto's in een album of fotodoos? Deel ze dan met andere oudleden. Contact Oudbruin over hoe en wat!

Er zijn 8 bezoekers online.

twiets

De tekst en afbeeldingen op deze website zijn het intellectuele eigendom van www.oudbruin.org behalve waar anders aangegeven of waar het verband dit duidelijk maakt (bijv. YouTube™ videos of material in het publiek domein). Waar mogelijk geven we een bronvermelding.
© www.oudbruin.org 2002-2021 (WH)
© design: Studio Karel
Browsers
Deze website werkt het best met:
Google Chrome™, Mozilla Firefox
Apple Safari™, Opera
Microsoft Internet Explorer™, vooral oudere versies, geven nog wel eens problemen met het juist formateren van de inhoud op deze website.
Gebruik altijd de laaste browser versie
en installeer anti-virus software
.
Omhoog