Beginpunt

St. Franciscus

ledenlijst | leiding | programma's | kampen | plaatjes

Samenvatting:

St. Franciscus
Organisatie(s): VKJB-KV (Land)
Van 1923?/1931 tot 19XX
Deze groep bestaat niet meer
Daskleur: grijs

Vergroot
Er is 1 das bekend

Korte Geschiedenis:

Bronvermelding: Meys, pag. 55. | lees meer in Vincent Meys (1979)

Groep Behorend bij de Onze Lieve Vrouwe parochie ten Noorden van Hilversums centrum met de kerk aan de Lage Naarderweg. Naast en rond de kerk bevond zich een hele gemeenschap oftewel het hele blok was volgebouwd met scholen, kloosters etc. met in het midden een boomgaard en plein.

Hoewel er wordt verteld dat er een document bestaat waaruit blijkt dat de groep reeds in 1925 bestond (in 1928 zou een lustrum gevierd zijn) en anderen al terug rekenend tot in 1929 komen ben ik als enige strikte data de volgenden tegengekomen:

Troep opgericht 4 mei 1931 op initiatief van aalmoezenier Oderkerk.

De horde in mei 1931.

Naar het verhaal gaat gingen de eerste leiders vaak mee met de 'Lourdesgroep' (dit zijn padvinders brancardiers) en kozen de muisgrijze das omdat deze het meest op die van voorgenoemde groep leek want haar leden droegen namelijk tot hun installatie een witte en daarna een grijze halsdoek.

In 1964 werd het klooster opgeheven en kwam de bibliotheek er voor in de plaats. Daarboven bevond zich een lege zolder wat het nieuwe hoofdkwartier van de verkenners en rowans werd. Op 10 januari 1965 trokken ze uit hun oude, al van voor de oorlog stammende, hoofdkwartier achter 0.L.V. basisschool, Naarderstraat 100, onder meer onder begeleiding van de 'Nautilus' drumband.

Vanaf eind 1970 begon de samenwerking tussen beide parochiŽle groepen, de Jeanne d'Arc en de St. Franciscus, steeds grotere vormen aan te nemen totdat ze in 1974/1975 uiteindelijk samengingen tot een nieuwe gezamenlijke groep, de Jeanne d'Arc ? St Fransicus-groep.

De welpen zaten toen in de Antoniusschool, de gidsen en kabouters in de Jozefschool (de huidige Tagrijn).

In 1976 kreeg de groep te kampen met een ernstig leiders te kort en moesten nu ook de gidsen en verkenners, de welpen en kabouters waren al eerder ter ziele gegaan, opgeheven worden. Enigen gingen naar andere groepen, andere gingen onder meer naar de als enigste speltak overblijvende stam, de Francisstam. Alle materiaal werd verkocht zodat het er niet naar uit ziet dat er ooit nog weer nieuwe troepen en hordes opgericht zullen worden.

Op het ogenblik bestaat de groep dan ook nog alleen maar uit de stam, maar wie weet, als er weer genoeg leiders zijn, zal er toch ooit nog wat geprobeerd worden.

Vanaf 1974 nam de Francisstam de organisatie van de Icarus nieuwjaarsvoettocht over van de ter ziele gegane Icarusstam. 1977 Leverde een topjaar met wel over de dertig deelnemers op, daarna zwakte het weer wat af.

Aanvullende gegevens:

Geen aanvullende informatie beschikbaar. Weet U meer over de geschiedenis van deze groep te vertellen laat het ons dan even weten, dan zorgen wij ervoor dat het op deze bladzijde komt.

Locatie:

Dit is een nieuw idee voor Oudbruin ... een locatielijst! Mogelijk kunnen oudleden helpen om de locatie van troephuizen, hordeholen, kampeerterreinen etc. in kaart te brengen zodat we voor elke groep een paar landkaartspeltjes kunnen plaatsen met een korte beschrijving.

Opmerking: Het kaartje beneden is nu donker en heeft een waarschuwing. Dit is het werk van Google die velen jaren de kaartjes vrij beschikbaar heeft gemaakt. Maar sinds mei 2018 brengt Google het gebruik van de Map API (een code die de kaartjes mogelijk maakt) in rekening. Dat gaan we dus niet betalen. De kaartjes werken nog wel, maar het ziet er zo minder aantrekkelijk uit, daarvoor onze verontschuldiging.

zegt het voort ...

snuffelmotor

OPROEP: Heeft U nog oude padvind(st)ers foto's in een album of fotodoos? Deel ze dan met andere oudleden. Contact Oudbruin over hoe en wat!

Er zijn 12 bezoekers online.

twiets

De tekst en afbeeldingen op deze website zijn het intellectuele eigendom van www.oudbruin.org behalve waar anders aangegeven of waar het verband dit duidelijk maakt (bijv. YouTube™ videos of material in het publiek domein). Waar mogelijk geven we een bronvermelding.
© www.oudbruin.org 2002-2021 (WH)
© design: Studio Karel
Browsers
Deze website werkt het best met:
Google Chrome™, Mozilla Firefox
Apple Safari™, Opera
Microsoft Internet Explorer™, vooral oudere versies, geven nog wel eens problemen met het juist formateren van de inhoud op deze website.
Gebruik altijd de laaste browser versie
en installeer anti-virus software
.
Omhoog