Beginpunt

St. MichaŽl

ledenlijst | leiding | programma's | kampen | plaatjes

Samenvatting:

St. MichaŽl
Organisatie(s): KV (Land/Zee)
Van 1946-10-22 tot 19XX
Deze groep bestaat niet meer
Daskleur: ?

Er zijn nog geen das-plaatjes

Korte Geschiedenis:

Bronvermelding: Meys, pag. 76. | lees meer in Vincent Meys (1979)

Groep Op 22 september 1946 werd in de St. Antoniusparochie te Kortenhoef gestart met een verkenners troep op initiatief van dhr. P. Steenvoorden, een tuinder in wiens schuur ook de eerste bijeenkomsten werden gehouden, dhr. Kingma, onderwijzer aan de Antoniusschool, en de toenmalige pastoor.

Rond 1948 begon de belangstelling en daarmee het ledental te zakken en tot omstreeks 1962 draaide de troep al die tijd o.l.v. hopman Degekamp met een troep van slechts tussen de drie en tien leden.

In het voorjaar van 1961 werd er een horde opgericht met als eerste akela, door Degekamp gevraagd, akela Hendriks die na zo'n vier ŗ vijf jaar werd opgevolgd door Riet Fontijn, die akela bleef tot omstreeks 1972. De horde die erg goed liep kreeg later ook een eigen gebouw achter de fietsenstalling bij de kerk.

Wegens het leidersgebrek kwam in de jaren 1962/1965 schipper Hilhorst uit Naarden, bij de Olavgroep, nog wel eens over de vloer en vooral door zijn boeiende verhalen en de geschikte omgeving van Kortenhoef werd de St. MichaŽlgroep in september 1965 officieel een zeeverkennersgroep. Dit gebeurde o.l.v. enige stuurmannen van de Olav die samen net schipper Hilhorst waren opgestapt. Die eerste winter toen er nog geen boten waren werd dan ook veel 'gedroogroeid' met stoelen en verkennersstokken. Het kader leerde bij de senioren van de Tecaquita te Utrecht, waar Hilhorst ondertussen leiding geworden was, op hun weekenden de kunst van het roeien, zeilen e.d.

Met Pinksteren 1964 maakten de kaders van beide groepen het stekkie aan het Wijde Gat braamvrij en het was hier dat de Michael haar eerste waterzomerkamp hield met de boten van Tecaquita, die de week ervoor gekampeerd hadden.

In de winter dat jaar kwam er dan toch een boot, de 305, die in een weekend met noodweer werden opgehaald en waarvoor de deur van het hok achter de kerk met behulp van een zaag moest worden vergroot omdat deze te smal was. In de zomer lag de boot bij Puik aan het Moleneind in de Wijde Blik en werden alle spullen op de fiets meegenomen voor het varen.

Na een jaar zeeverkennen was het leden tal tot 12 of 15 gestegen. In de jaren 1965 en 1966 werd het zomerkamp op de Spiegelplas bij Nederhorst den Berg gehouden waarbij de boot over de dijk werd gesleept omdat de schutkosten, f25,- per schut, niet op te brengen waren. Hierbij moest uiteraard het onderstel het midden op de weg begeven zodat het extra bijzondere oversteek werd.

Omdat het ledental tot 12-15 gestegen was is er na veel wikken en wegen toch een tweede boot, de 421, aangeschaft. Deze heeft nog zo'n twee weken bij Puik gelegen tot de groep een stukje grond van de gemeente kregen aan de Kortenhoefse dijk vlak bij de Kattenbrug. Ook die zomer werd er nog dicht in de buurt gekampeerd en wel in de Nes tegenover het Hemeltje.

Na een half jaar bij de Kattebrug te hebben gezeten kreeg de groep in de winter 1967/1968 een ander stukje grond aangewezen en wel naast de Dag HammerskjŲldgroep, destijds nog een landverkennersgroep. Onder leiding van het driemanschap Degekamp, Fine en Post werd hier een haventje gegraven, midden in de winter een keet in de polder afgebroken en door de polder vervoerd waarbij de boot die volgeladen met tegels was door de vorst niet uitgeladen kon worden en die winter na gezonken te zijn de hele tijd onder het ijs heeft gelegen.

In 1969 kwamen ook de welpen over naar het terrein naast de Dag HammerskjŲld wegens het vandalisme en om de overgang naar de verkenners te bevorderen. Hiervoor werd het huidige hordehol gebouwd.

In najaar 1970 was het ledental zo gestegen door ledenacties en imago-verbetering, met stukken in de krant, dia-series, konninginnetochten etc., dat er o.l.v. schipper Post een seniorentroep werd opgericht. Met deze troep ging hij voorjaar 1971 de doodgebloede Dag HammerskjŲld weer nieuw leven inblazen.

Twee jaar later werd er opnieuw met een seniorentroep gestart waarvan na enige tijd eerder genoemde Hilhorst de leiding op zich nam, omdat schipper Fine geen tijd had voor beide troepen. Rond deze tijd verliet schipper Degekamp op enigszins onprettige wijze de groep, na jarenlang zich bij de MichaŽl verdienstelijk te hebben gemaakt.

Op een gegeven moment werd er gedacht aan een gezamenlijke vereniging met de Dag HammerskjŲld, onder de naam Scouting 's Graveland, waarbij dan eventueel ook een, aparte, meisjes troep zou komen, die over het beheer ging van een gezamenlijke hijskraan, tenten etc. als zijnde een groep, Hiermee werden ook al grote ledenacties gevoerd maar is nooit echt doorgegaan.

Halverwege de zeventiger jaren ging de senioren-troep over in een Wilde Vaart afdeling, werd er later een nieuw seniorentroep opgericht werd er in 1979 voor en door hun een derde gebouw neergepoot en werd de wilde vaart afdeling opgeheven.

Het botenbestand was ondertussen al opgevoerd tot zes vletten, een praam, vooral voor kampen en de senioren, en enige halve bootjes.

Aanvullende gegevens:

Geen aanvullende informatie beschikbaar. Weet U meer over de geschiedenis van deze groep te vertellen laat het ons dan even weten, dan zorgen wij ervoor dat het op deze bladzijde komt.

Locatie:

Dit is een nieuw idee voor Oudbruin ... een locatielijst! Mogelijk kunnen oudleden helpen om de locatie van troephuizen, hordeholen, kampeerterreinen etc. in kaart te brengen zodat we voor elke groep een paar landkaartspeltjes kunnen plaatsen met een korte beschrijving.

Opmerking: Het kaartje beneden is nu donker en heeft een waarschuwing. Dit is het werk van Google die velen jaren de kaartjes vrij beschikbaar heeft gemaakt. Maar sinds mei 2018 brengt Google het gebruik van de Map API (een code die de kaartjes mogelijk maakt) in rekening. Dat gaan we dus niet betalen. De kaartjes werken nog wel, maar het ziet er zo minder aantrekkelijk uit, daarvoor onze verontschuldiging.

zegt het voort ...

snuffelmotor

OPROEP: Heeft U nog oude padvind(st)ers foto's in een album of fotodoos? Deel ze dan met andere oudleden. Contact Oudbruin over hoe en wat!

Er zijn 9 bezoekers online.

twiets

De tekst en afbeeldingen op deze website zijn het intellectuele eigendom van www.oudbruin.org behalve waar anders aangegeven of waar het verband dit duidelijk maakt (bijv. YouTube™ videos of material in het publiek domein). Waar mogelijk geven we een bronvermelding.
© www.oudbruin.org 2002-2021 (WH)
© design: Studio Karel
Browsers
Deze website werkt het best met:
Google Chrome™, Mozilla Firefox
Apple Safari™, Opera
Microsoft Internet Explorer™, vooral oudere versies, geven nog wel eens problemen met het juist formateren van de inhoud op deze website.
Gebruik altijd de laaste browser versie
en installeer anti-virus software
.
Omhoog