Beginpunt

St. Tarsisius

ledenlijst | leiding | programma's | kampen | plaatjes

Samenvatting:

St. Tarsisius
Organisatie(s): VKJB-KV (Land)
Van 1938 tot 19XX
Deze groep bestaat niet meer
Daskleur: ruit: Queen Margaret Rose

Vergroot
Er zijn 2 dassen bekend

Korte Geschiedenis:

Bronvermelding: Meys, pag. 61. | lees meer in Vincent Meys (1979)

Groep In 1938 werd in de St. Clemens ook met het spel van het verkennen gestart met de oprichting van de St. Tarsisiusgroep. De parochie lag toentertijd nog aan de rand van Hilversum, de parochianen woonden grotendeels rond de Gijsbrecht van Amstelstraat of kwamen uit Loosdrecht en de kerk bevond zich aan de Bosdrift.

St. Tarsisius was een legendarische heilige die leefde in de tijd der christenvervolgingen te Rome waar hij zich, als 'koeriers jongen' inzette o.a. de Communie aan de gevangen te brengen. Hij werd gepakt en ter dood gebracht, zoals de legende heel simpel verteld luidt.

Vlak na de oorlog met de textielschaarste werd er een bruinachtige das gedragen (kaki bruin). Pas bij het 25 jarig jubileum werd, door afgevaardigden uit alle nesten, patrouilles, staven, etc. de huidige das, een schotse ruit (Margaret Rose) gekozen.

De oprichting viel al dan niet toevallig in het zelfde jaar dat de KV als zelfstandige vereniging uit de NPV voortkwam. In haar korte bestaan van voor de oorlog draaide ze evenals vlak erna in het parochiehuis aan de Leliestraat. Na de oorlog bestonden er tijdelijk 3 troepen en evenveel hordes pas rond 1948 krimp dat weer in tot elk een en kwamen er ook voortrekkers bij.

Omstreeks 1958/1949 werd een omgebouwde stal naast een nieuw gebouwd kerkje in het zich uitbreidende Loosdrecht onder grote belangstelling in gebruik genomen. In de zestiger jaren moest het gebouw in gebruik genomen worden door de bibliotheek en de groep een andere plek opzoeken. Na enig zwerven werd deze gevonden in de noodlokalen van het oude Diaconessenziekenhuis aan de Rozenstraat met er achter een groot speelveld aan de Neuweg. Hier vierden ze dan ook onlangs hun 40 jarig jubileum waarna ook W. Sluyter na meer dan 50 jaar afscheid nam. De stam, opgericht in 1948, werd in 1965 in de Rozenstraat een gemengde stam, de Pius XII-stam, maar later vervangen door de huidige seniorentroep.

Aanvullende gegevens:

Geen aanvullende informatie beschikbaar. Weet U meer over de geschiedenis van deze groep te vertellen laat het ons dan even weten, dan zorgen wij ervoor dat het op deze bladzijde komt.

Locatie:

Dit is een nieuw idee voor Oudbruin ... een locatielijst! Mogelijk kunnen oudleden helpen om de locatie van troephuizen, hordeholen, kampeerterreinen etc. in kaart te brengen zodat we voor elke groep een paar landkaartspeltjes kunnen plaatsen met een korte beschrijving.

Opmerking: Het kaartje beneden is nu donker en heeft een waarschuwing. Dit is het werk van Google die velen jaren de kaartjes vrij beschikbaar heeft gemaakt. Maar sinds mei 2018 brengt Google het gebruik van de Map API (een code die de kaartjes mogelijk maakt) in rekening. Dat gaan we dus niet betalen. De kaartjes werken nog wel, maar het ziet er zo minder aantrekkelijk uit, daarvoor onze verontschuldiging.

zegt het voort ...

snuffelmotor

OPROEP: Heeft U nog oude padvind(st)ers foto's in een album of fotodoos? Deel ze dan met andere oudleden. Contact Oudbruin over hoe en wat!

Er zijn 13 bezoekers online.

twiets

De tekst en afbeeldingen op deze website zijn het intellectuele eigendom van www.oudbruin.org behalve waar anders aangegeven of waar het verband dit duidelijk maakt (bijv. YouTube™ videos of material in het publiek domein). Waar mogelijk geven we een bronvermelding.
© www.oudbruin.org 2002-2021 (WH)
© design: Studio Karel
Browsers
Deze website werkt het best met:
Google Chrome™, Mozilla Firefox
Apple Safari™, Opera
Microsoft Internet Explorer™, vooral oudere versies, geven nog wel eens problemen met het juist formateren van de inhoud op deze website.
Gebruik altijd de laaste browser versie
en installeer anti-virus software
.
Omhoog