Beginpunt

Zuiderkruis

ledenlijst | leiding | programma's | kampen | plaatjes | website

Samenvatting:

Zuiderkruis
Organisatie(s): PVN/NPV (Land)
Van 1915? tot heden
Deze groep bestaat nog steeds
Daskleur: blauw/wit

Vergroot
Er zijn 3 dassen bekend

Korte Geschiedenis:

Bronvermelding: Meys, pag. 31. | lees meer in Vincent Meys (1979)

Groep Volgens terugberekeningen zal de groep omstreeks 1915 opgericht zijn en daarmee één der eerste, zij het niet dé eerste, Nederlandse zeeverkenners groepen.

Tot in 1948 bleef de naam echter gewoon ?watergroep? i.p.v. de huidige naam Zuiderkruisgroep. Deze naam is waarschijnlijk door de beroemde schipper Timperley bedacht en afgeleid van de eerste Zuidpool-expeditie met overwintering van 1898 tot 1900 onder die naam. Timperley was altijd geïnteresseerd in pooltochten vandaar ook dat bijna alle boten naar zulke tochten of mensen genoemd zijn.

Over de oorsprong van de das is weinig bekend maar het blauw zal wel op water slaan. Opvallend is de bijzonder smalle (1 cm) witte rand.

In de tijd van de Zuiderkruis-drumband droeg deze een witte G-sleutel en de groep een wit anker in de daspunt.

Veel is er over de beginperiode niet bekend behalve door overleveringen. Schipper Timperley, die in 1929 schipper van de groep werd, leidde deze gedurende meer dan 35 jaar en was daarbij nog akela ook gedurende de meeste tijd.

Helaas verliet de schipper de groep op een nogal onprettige wijze en was zodoende niet meer te bereiken voor commentaar over een belangrijk gedeelte van de groepsgeschiedenis. Overleveringen vertellen nog wel over vele gebeurtenissen zoals de vele bekende IJsselmeer tochten elke zomervakantie met als aller bekendste die toen ze een week in Hindeloopen vastzaten vanwege het weer en het zomerkamp uitliep tot drie weken i.p.v. anderhalf. Degenen die op zo'n 'barre tocht' waren mee geweest kregen een tweede witte streep in hun daspunt zo wilde het gebruik.

Na een inzinking bij het vertrek van schipper Timperley groeide het ledental weer gestaag aan. De troep werd gesplitst in junioren, voor wie er vletten gekocht werden, en senioren, die met de sloepen voeren, later werd er nog een tweede junioren troep opgericht en gingen de senioren, of Wilde Vaart leden zoals dat ging heten, samen met de Kiowa senioren. De loodsen vormden de Natangastam die ook nog steeds bestaat. Tijdens fusie besprekingen met de Argonauten werd er een tweede horde, de Sioniehorde, naast de bestaande, de Neuweghorde, opgericht. Eind 1978 werd bovendien nog met een derde juniorentroep begonnen, die noodgedwongen op zondag, net als vroeger, draait, maar dat groeit nog niet zo erg.

Zoals hiervoor al genoemd is er zelfs een Zuiderkruis drumband geweest waaruit later de Padvinders Drumband 'Nautilus' uitgroeide, vandaar dat daar meer informatie over Zuiderkruis-drumband te vinden is.

Voor de oorlog huisde de groep in het 'koepeltje' aan de schuttersweg hoek Sterrelaan. Na de oorlog moest deze gedeeld worden met de Pieter Maritsgroep, die zaterdags draaide, en dus draaide de Zuiderkruis op zondag. Rond 1950 stond er een clubhuis/loods tegenover Cornelis Tromp, de roeivereniging aan het kanaal, maar hier werd constant ingebroken zodat het een grote opluchting was toen, na enige tijd, er een nieuw troephuis op de waterzuivering West aan de Loosdrechtse weg kwam, waar ze nog nog zit. De boten, enige vletten, schouwen en slepertje, liggen bij het Kanaal bij de Kortenhoefse brug.

Aanvullende gegevens:

Geen aanvullende informatie beschikbaar. Weet U meer over de geschiedenis van deze groep te vertellen laat het ons dan even weten, dan zorgen wij ervoor dat het op deze bladzijde komt.

Locatie:

Dit is een nieuw idee voor Oudbruin ... een locatielijst! Mogelijk kunnen oudleden helpen om de locatie van troephuizen, hordeholen, kampeerterreinen etc. in kaart te brengen zodat we voor elke groep een paar landkaartspeltjes kunnen plaatsen met een korte beschrijving.

Opmerking: Het kaartje beneden is nu donker en heeft een waarschuwing. Dit is het werk van Google die velen jaren de kaartjes vrij beschikbaar heeft gemaakt. Maar sinds mei 2018 brengt Google het gebruik van de Map API (een code die de kaartjes mogelijk maakt) in rekening. Dat gaan we dus niet betalen. De kaartjes werken nog wel, maar het ziet er zo minder aantrekkelijk uit, daarvoor onze verontschuldiging.

zegt het voort ...

snuffelmotor

OPROEP: Heeft U nog oude padvind(st)ers foto's in een album of fotodoos? Deel ze dan met andere oudleden. Contact Oudbruin over hoe en wat!

Er zijn 11 bezoekers online.

twiets

De tekst en afbeeldingen op deze website zijn het intellectuele eigendom van www.oudbruin.org behalve waar anders aangegeven of waar het verband dit duidelijk maakt (bijv. YouTube™ videos of material in het publiek domein). Waar mogelijk geven we een bronvermelding.
© www.oudbruin.org 2002-2021 (WH)
© design: Studio Karel
Browsers
Deze website werkt het best met:
Google Chrome™, Mozilla Firefox
Apple Safari™, Opera
Microsoft Internet Explorer™, vooral oudere versies, geven nog wel eens problemen met het juist formateren van de inhoud op deze website.
Gebruik altijd de laaste browser versie
en installeer anti-virus software
.
Omhoog