Beginpunt

Het Oudbruin Plakboek ...

Korte link voor deze bladzijde: www.floep.org?x=030630-04
reageer | vorige | volgende | serie | datum: 1952-XX-XX (SPA)

Klein Rome.

 afbeelding: 030630-04 - Klik voor volgende foto.
Foto: copyright © KLM Aerocarto, Arnhem (zonder toestemming) - 030630-04 (5)
Beschrijving: Deze foto is van het album "Oud Hilversum vanuit de Lucht" door Joh. Reijnders, uitgegeven door Slingenberg b.v. in 1996 (Nr. 19847). Dit is een fraai overzicht van het gebied bekend als "Klein Rome" tussen de Beatrixtunnel (b) en de St. Vituskerk (f) voor de aanleg van de Schapenkamp. Het Paulustroephuis lag ergens rond (c). Ook zien we de St. Bernardstraat (d), de spoorlijn naar Utrecht en Amersfoort (e) en de Aloysiusschool (a). Zie ook foto 030630-03 en het kaartje 030630-04.

Wat aanvullingen van Ed Kam: Constructiewerkplaats (g) (dat komt wel uit ... in de zeventiger jaren, toen het braak lag, ben ik er nog wel eens binnengelopen. Het was een grote fabriekshal, met boven een aantal kantoren. waar ik toen een 'zwerver' tegenkwam. Commentaar door Cornelis van Wessel); PAX-wasfabriek (h); Volgens mij was hier o.a. een wasfabriek (PAX?) (j); Mij moeder noemde dit de "soepschuur", kon men gratis eten halen, moet in de jaren 1950 zijn geweest; Meisjesschool? (weet niet meer wat voor opleiding, maar ik dacht vergelijkbaar met de toemalige HBS) (l); Jaarsma kachels (m) met links daarnaast JC Maaskant; KAB Gebouw (n).

Commentaar door Paul Joosten: Wat leuk deze foto! De school is duidelijk herkenbaar. De jongens uit de buurt zaten hier, de meisjes gescheiden op de St. Annaschool aan de Groest (helemaal op de voorgrond onder de tekst "klein"), alleen de kleuterschool was gemengd en zat in het rechtergedeelte van de St. Annaschool. Ik was de laatste lichting lagere school die met alleen jongens of meisjes in de klas zat. Mijn broer Rieks was bijna één jaar jonger dan ik en moest tot zijn afgrijzen op zeker moment naar de St. Annaschool, dat was in 1965 of zo. De overgang van gescheiden naar gemengd begon toen in alleen de laagste (paar?) klas(sen) en groeide met zijn jaargang mee. Het grote gebouw bij (a) was de lagere school en het kleinere gebouw haaks daarop linksonder was de gymzaal. Beide zijn gesloopt om plaats te maken voor de Schapenkamp. Het grotere gebouw naar links (aan de Bernhardstraat als ik me de naam goed herinner) was de Mulo, later Mavo en staat er nog steeds.

Het open terrein rechts van de school was in de jaren '60 de kwekerij Chr. van Velzen. De zoon van de eigenaar heette ook Chris en zat bij mij in de klas. De grote bomen op de foto onder dit terrein ontnemen het zicht aan de blokhut van de Paulusgroep. Erg goed weet ik het niet meer maar de houten keet van de Rowans stond aan de straatkant van het betegelde plein tussen de blokhut en de kwekerij en is volgens mij wel te zien op de foto, het kleine gebouwtje met puntdak. Rechts daarvan stond een gebouwencomplex. Het voorste deel stond bekend als "het KAB-gebouw" (Katholieke Arbeiders Bond) waar een ander broertje op toneel zat en waar wel eens films gedraaid werd voor kinderen uit de buurt.

De groep bomen geeft de omvang weer van de voormalige begraafplaats. Links tussen de bomen is nog net de schuine dakrand te zien van het gebouwtje (kapelletje?) dat daar stond. De begraafplaats was al in mijn tijd bij de Paulusgroep ('65-'68) niet meer in gebruik en ik meen me te herinneren dat hij tussen 1970 en 1972 is geruimd. Voordien was het kapelletje in gebruik als opslagplaats voor de tuinman of zo.

Vraagjes: Waar lag het Paulustroephuis precies (dichter bij de begraafplaats neem ik aan)? Had de Aloysiusschool een meisjes en jongensgedeeltje en zo ja, hoe was dit verdeeld? Wat waren de gebouwen rechts van het Paulustroephuis (school?)? Wat was de naam van de begraafplaats en wat was het gebouw net 'onder' de begraafplaats (eigenlijk ten oosten)? Wat was de naam van de fabriek naast (beneden/ten oosten) het 'witte' Aloysiusschoolplein? Andere gegevens over dit gebied van harte welkom. [Vast bedankt voor de opmerkingen Paul ? Kees van Wessel]

Deze foto is gedateerd 1952-XX-XX. Uit het ontbreken van bovenleiding-portalen kan echter geconcludeerd worden dat de foto vóór de tweede wereldoorlog is genomen (dat geldt ook voor foto 030630-03). De spoorlijn Hilversum-Utrecht kwam in 1942 onder de draad. In 1944 zijn ook de portalen van de spoorlijn Amsterdam-Amersfoort geplaatst, maar de Duitse bezetter gaf geen toestemming om van de voor dat doel reeds beschikbare 750 ton koper draad te trekken voor de bovenleiding. M.i.v. 6 juni 1946 werd de stoptreindienst Amsterdam-Amersfoort elektrisch uitgevoerd, en op 5 augustus 1946 was de herelektrificatie van de lijn Hilversum-Utrecht voltooid. Uit het feit dat een reizigerstrein met drie-assige peronenrijtuigen en een twee-assige bagagewagen staat opgesteld op spoor 11b (spoor 11 was een bundel sporen die elk individueel werden aangeduid door een letter aan het spoornummer toe te voegen die als één geheel in de beveiliging was opgenomen - slechts een restant van spoor 11d - niet aangesloten - is nog aanwezig - langs het Wandelpad) en de op spoor 11a geplaatste snelgoedwagens leid ik af dat de foto tussen 1920 en 1930 gemaakt moet zijn" [Commentaar door Gert-Jan Hondelink - 110531]

"Bij nadere beschouwing en vergelijking met foto 030630-03 blijken die snelgoedwagens op spoor 2 te staan, langs het tweede perron, ten zuiden van de plek waar de Beatrixtunnel onder het emplacement door gaat. Ik betwijfel of de tunnel er al is in het jaar dat deze foto genomen is. Uit het feit dat er snelgoedwagens op spoor 2 staan, dat doorgaans voor reizigerstreinen richting Amersfoort werd (en wordt) gebruikt, kan geconcludeerd worden dat de foto mogelijk ruim vóór 1930 is gemaakt (dat geldt niet voor foto 03). Wat op spoor 2 staat kan geen trein richting Amsterdam zijn, want de meest linkse wagen zou dan als laatste wagen een sluitsein moeten voeren. Overigens wordt het gebouw dat op deze foto wordt aangeduid met c op foto 03 aangeduid met m." [Commentaar door Gert-Jan Hondelink - 110531]

Aanvullende informatie is altijd van harte welkom (gebruik reactie).

 

zegt het voort ...

snuffelmotor

OPROEP: Heeft U nog oude padvind(st)ers foto's in een album of fotodoos? Deel ze dan met andere oudleden. Contact Oudbruin over hoe en wat!

Er zijn 23 bezoekers online.

twiets

De tekst en afbeeldingen op deze website zijn het intellectuele eigendom van www.oudbruin.org behalve waar anders aangegeven of waar het verband dit duidelijk maakt (bijv. YouTube™ videos of material in het publiek domein). Waar mogelijk geven we een bronvermelding.
© www.oudbruin.org 2002-2024 (WH)
© design: Studio Karel
Browsers
Deze website werkt het best met:
Google Chrome™, Mozilla Firefox
Apple Safari™, Opera
Microsoft Internet Explorer™, vooral oudere versies, geven nog wel eens problemen met het juist formateren van de inhoud op deze website.
Gebruik altijd de laaste browser versie
en installeer anti-virus software
.
Omhoog